NOVI ZAKON: Direktori javnih preduzeća ostaće bez fotelje ako budu promovisali stranke

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay

U Skupštinsku proceduru ušao je Predlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih.

Kako piše u dopuni zakona koja je objavljena na sajtu Narodne skupštine novine se odnose na korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno je istaknuta zabrana korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.

Takođe, zabranjuje se obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme, i vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću, a u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Direktor će, kako piše, biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse tog preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene u vezi sa podrškom strankama ili kandidatima na izborima, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću.

Predviđena je i kazna za direktore, od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se utvrdi da koristi ili mu je bilo poznato da se imovine preduzeća upotrebljavala u političke svrhe.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker