ZAIGRALI ŠUMADIJSKI TVIST: Izvršitelji posle pljačke državne kase nude ostavke, iako im je mesto u zatvoru?

Posle objavljivanja teksta „Zakon se bahato krši: Mafijaška hobotnica javnih izvršitelja pljačka budžet državi pred nosom!“, čini se da je rukovodstvo Komore javnih izvršitelja zaigralo Šumadijski tvist.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Kako saznajemo od našeg izvora bliskog izvršiteljima u Nišu, izvršitelji su počeli panično da se dopisuju posle teksta u kojem se navodi da Bojan Kostić, predsednik Komore javnih izvršitelja Srbije godišnje zaradi 750.646 evra guljenjem kože s leđa sirotinje, ali da nije s najvećim godišnjim prihodom jer se na prvom mestu nalazi Miljan Trajković iz Niša sa 770.578 evra, dok treće mesto zauzima Slobodan Živanov iz Novog Sada sa godišnjom zaradom od 705.668 evra. Prvih 10 izvršitelja sa top liste, koja je sastavljena na osnovu astronomskih zarada, godišnje ostvare dobit od 5 do 6 miliona evra.

Interesantno je da su prvi reagovali oni koji su kršili zakon s namerom da zarade, a suština je da oni ne bi trebalo više da budu u profesiji. Ako se dokaže da su kršili zakon oni bi trebalo krivično da odgovaraju, dok bi država trebalo da uvede ravnomernu raspodelu predmeta i korupcija bi bila rešena.

Predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić je, prema rečima našeg izvora, reagovao očiglednom negacijom, vidno nervozan. Razumljivo, loše odigran tvist, stvorio je veliku glavobolju najodgovornijeg.

– Zanima me šta smatrate da treba još da se uradi po pitanju ove teme? Formirana je Komisija i možemo formirati novu Komisiju u kojoj možete biti Vi ili bilo ko drugi ko ima bilo kakvu sumnju. Ja sam lično prozvan i znam da takvih predmeta nemam, te Vas zato pozivam da dođete u moju kancelariju i lično se uverite da li ih ima ili ne, učinili bi ste mi veliku uslugu – napisao je Kostić, posle reakcije jedne koleginice „da nisu bili dovoljno ozbiljni i samosvesni da probleme reše u svoja četiri zida kada je u martu 2022. pokrenuta tema zloupotreba javnih izvršitelja“.

Predsednik Nadzornog odbora Komore javnih izvršitelja Miljan Trajković je naglo zapao u fazu ispovedanja s tedencijom samožrtvovanja kroz samorazrešenje.

– U 2020. godini primio sam ukupno 55 rešenja o izvršenju od suda, a protiv dužnika koji su direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, dok je u 2021. godini takvih rešenja bilo ukupno 12. Osim što nisam ovlašćen da ispitujem odluke sudova, i kako smo svi vezani načelom formalnog legaliteta, pomenuta rešenja su sudovi donosili najčešće protiv dužnika – osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova, iako su ove ustanove i tada bile indirektni korisnici budžetskih sredstava. U vezi iznetih navoda koleginice Radovanović (prim. ured. Jelena Radovanović koja je u tekstu „Zakon se bahato krši: Mafijaška hobotnica javnih izvršitelja pljačka budžet državi pred nosom!“ iznela tabele iz kojih se vidi tačan broj naloga do kojih su izvršitelji došli na nezakonit način), ovim putem pozivam sve zainteresovane kolege i koleginice, kao i Komoru javnih izvršitelja i Ministarstvo pravde, odnosno nadležne organe, da mogu izvršiti uvid/pregled/kontrolu u svim pomenutim predmetima iz 2020 i 2021 godine, i da utvrde da li postoje „nezakonite radnje i nalozi“. Ukoliko se utvrdi da postoje, ističem da ću sam inicirati postupak i tražiti da me razreše. Za kraj, protiv imenovane ću pred nadležnim organima Ministarstva pravde, Komore javnih izvršitelja i nadležnim sudom pokrenuti odgovarajuće postupke iz njihove nadležnosti – poručio je Trajković, koji je apsolutni šampion u pljačkanju naroda jer ima godišnji prihod od 770.578 evra.

Prema rečima našeg izvora, Milan Trajković je ponudio manje zlo od većeg.

– Trajković treba da brine da ne završi u zatvoru, a ne da mu Ministarstvo ulazi u nadzor sada kad je za njih zastarelo. Da li Miljan Trajković zaista misli da se on bilo šta pita?! Pre će biti da će umesto samorazrešenja dobiti služenje zatvorske kazne? – navodi naš sagovornik i dodaje da je zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja Vujadin Masnikosa, takozvani portparol Komore, u očiglednoj fazi ljubomore, jer se nije našao na top listi javnih izvršitelja koji su načinili najviše štete državi.

– Poštovane kolege i koleginice od Zlatica (prim. ured. aludira na Jelenu Radovanović, koja treba da dobije status uzbunjivača jer je ukazala na mahinacije svojih kolega koji su od jednog postupka pravili tri da bi svako iz mafijaške hobotnice javnih izvršitelja – advokat, sudija i izvršitelj tri puta naplatio svoje troškve) i sličnih možemo u predizbornoj kampanji da očekujemo napade na našu profesiju. Ja se na sve načine trudim da nas u medijima odbranim od zlonamernih napada, ali kad to čine naše koleginice onda je to zaista neprihvatljivo. Kako da reaguju političari i građani kad pročitaju ovu priču i kako da očekujemo proširenje nadležnosti i veću tarifu? – napisao je Masnikosa u mejlu svim izvršiteljima.

Portparol Vujadin Masnikosa, prema rečima našeg izvora, žali svoj trud uložen na medijsko eksponiranje, u žiži skandala krivičnog dela, a kolegama pokušava da zamaže oči pričom o proširenju nadležnosti i povećanju tarife – kakav tvist.

Predsednik Komisije za utvrđivanje broja spornih sudskih rešenja, Mladen Pecelj je, kako objašnjava naš izvor iz Niša, u fazi negacije odgovornosti organa Komore, kroz birazni vid odbrane od sudskih odluka.

– To sve znači da jeste bilo propusta u primeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) iz 2019. ali ne od Komore javnih izvršitelja niti oragana Komore javnih izvršitelja, nego od sudova koji su postupali, ponavljam suprotno član 3. stav 4. u vezi člana 300. ZIO. Kada se pogleda član 142. stav 4 . Ustava Republike Srbije, šta očekujete da urade predstavnici organa Komore javnih izvršitelja:

Naravno da ništa od napred navedenog ne mogu niti smeju da rade jer je sudska vlast nezavisna i samostalna – napisao je Pecelj, koji krivi sud, a istovremeno kaže da je odluka suda neprikosnovena.

– Kakva konstrukcija predsednika Komisije ze utvrđivanje broja spornih sudskih rešenja. Postavlja se pitanje u kom je on tvistu?! Odluka suda bi i bila neprikosnovena da je sud bio nadležan da odlučuje, ali pošto nije ona u stvari ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Da su se zaista „branili“ od tih odluka suda obratili bi se Ministarstvu pravde i predsednicima sudova, pa bi to bilo ukazano kao sporno u praksi i to se više ne bi radilo – naglašava naš izvor i dodaje da su pojedini javni izvršitelji, među kojima je Milica Mitrović racionalno i samokritično sagledali objavljivanje teksta, što je izazvalo direktan napad Komore na nju, kao i njenu odbranu.

– Negde u martu 2022. godine kada je tema zloupotrebe pokrenuta izrazih nadu da ćemo biti dovoljno ozbiljni i samosvesni da te probleme rešimo u svoja četiri zida, ostavljajući po strani lične interese i lične netrpeljivosti, jer ovo nije problem pojedinca koji se njime bavi već problem svih nas. Nismo bili…tako da što se mene tiče nema ljutnje. Možda nismo ovako nešto očekivali, ali nismo uradili dovoljno da se ovako nešto ne dogodi. Sigurna sam da smo svi svesni negativnog efekta ovakvog javnog istupanja na profesiju, pa se pitam da nismo svi po malo tome doprineli gledajući svoja posla?! – napisala je Milica Mitrović u mejlu svim izvršiteljima i iskazala racionalno i samokritično zapažanje, ali je posle toga usledila replika na napad.

– U ovim člancima su mnogi od nas prozvani, pa i ja, tako da ne upirem prstom ni u koga, samo mislim da je tema za istražiti, predugo lebdi u vazduhu i stvara neprijatnosti. Ako nije istina sankcionisati koleginicu jer iznosi neistine, ako je istina snkcionisati one koji nisu postupali u skladu sa zakonom (ukoliko se to utvrdi). Dakle neko greši, valja utvrditi ko, u tom smislu je moje obraćanje danas, da smo SVI pasivni po tom pitanju, a ne rukovodstvo Komore, iako bi bilo prirodno da nas interesuje. Ja nemam sumnje da Komora ravnomerno raspoređuje predmete po podnetim zahtevima, a navodi koleginice Radovanović se odnose na predloge koji se podnose sudu, u kojima sud donosi rešenje protivno člana 300 ZIO, i koji u potpunosti zaobilaze Komoru. Jasno je da nemamo ovlašćenja za ocenu zakonitosti rada sudova, ali smo isto tako u obavezi da ukažemo na nezakonitosti koje uočimo kako bi se nešto promenilo u budućnosti – napisao je predvodnik napada na kritičare.

Pojedini su smatrali da nisu dovoljno učinili da dobro čuvana „javna tajna“ javnih izvršitelja ne dođe do javnosti i da se ona mogla rešiti između njih. Među javnim izvršiteljima koji zastupaju ovo mišljenje je i Valentina Sekulić.

– Odmah da naglasim da ja nisam stekla utisak da je Milica prozvala bilo koga. Smatram da je ovo što se dogodilo možda i dobra stvar jer moramo pronaći način da se i neki budući problemi rešavaju unutar kuće. Drugim rečima treba jačati kapacitete Komore da rešava ovakve situacije uz mnogo više truda svih nas – napisala je Valentina Sekulić, dok naš sagovornik iz Niša koji je insistirao na anonimnosti dodaje da je reakcija ostalih izostala.

– Možemo sumirati da je spornih naloga bilo, ali da su se organi Komore udružili kako bi prikrili kršenje zakona i krivična dela, pokušavajući da prebace krivicu na sud, koji nije odgovoran jer je nezavistan. A, oni? Pa, oni su igrali Šumadijski tvist – ironično kaže naš sagovornik.

(Mile Sova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker