ČUDAN MIRIS: Već dve sedmice građani Kostolca i okolnih sela nemaju ispravnu vodu za piće

Već dve sedmice građani Kostolca i okolnih sela nemaju ispravnu vodu za piće. Sada se zna da su razlog gvožđevito-manganozne bakterije.

Ilustracija

Od 12. aprila stanovnici Kostolca i okolnih sela – Starog Kostolca, Petke i Klenovnika – ne mogu da koriste za piće vodu u svojim domovima. To su potvrdile analize Zavoda za javno zdravlje Požarevac koje su uzete neposredno pre pomenutog datuma, ali su tek sada gotove.

Ispostavilo se da voda sa izvorišta Lovac i PPV Mlava može da se koristi samo za sanitarne potrebe. Nakon prvih izveštaja o problemu, postavljene su cisterne s pijaćom vodom.

Direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović kaže da su nađene gvožđevito-manganozne bakterijie koje u dodiru sa hlorom mogu voditi promeni mirisa, ukusa i boje vode.

Veruje se zato da su građani Kostolca primetili da voda čudno miriše.

– Teren u Kostolcu ima puno mangana i gvožđa zbog čega su se te teksture verovatno pojavile u vodovodu – , navodi Jovanović.

ŠTA JE REŠENJE?

Požarevački Vodovod od ovog četvrtka (25. april) kreće u takozvano hiperhlorisanje koje će trajati do nedelje. Tada će Zavod ponovo analizirati vodu. Potrebna su tri uzastopna pregleda vode sa povoljnim ishodom kako bi ona opet bila preporučena za piće.

Na građane koji koriste vodu sa izvorišta Lovac i PPV Mlava se apeluje da tokom hiperhlorisanja češće ispuštaju vodu sa slavine kako bi dezinfekcija mreže bila efikasnija.

KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE?

Jovanović kaže da se za gvožđevito-manganozne bakterije ne zna da utiču na zdravlje ljudi. Preporuka da se voda ne koristi za piće i kuvanje izdata je zbog promenjenog mirisa.

– Ako neko popije jednu čašu te vode, verujem da neće ništa posebno da utiče na zdravlje, ali ljudi bi trebalo da se pridržavaju preporuke. Na ljudima je da izaberu dalje – , zaključuje Jovanović.

(Tpknews.com/Vreme)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker