PARLAMENT USVOJIO ODLUKU: Austrija produžila mere zaključavanja

Austrijski parlament usvojio je odluku o produženju mera zaključavanja u cilju sprečavanja širenja korona virusa za daljih deset dana, to jest do 24. januara.

Glasovima vladajuće Narodne partije (OVP), Zelenih i opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) usvojen je predlog uredbe koji je predao ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Uredba predviđa da ugostiteljski objekti, prodavnice, izuzev namirnica i svakodnevnih potrepština ostaju zatvoreni. Takođe do 24. januara zabranjene su manifestacije, kao i rad hotela i smeštaja u turističke svrhe.

Istom uredbom produžava se i mera celodnevnog policijskog časa, koja dozvoljava napuštanje kuće zbog odlaska na posao, u kupovinu, pružanju pomoći, ali I šetnju radi psihičke I fizičke rekreacije.

Produženje mere zaključavanja ministar Anšober je objasnio time da u poslednjih deset dana nije bilo značajnijeg poboljšanja broja novozaraženih. I dalje, kako je dodao, ima između 1.500 i 2.500 novih slučaja zaraze dnevno. “To je jasno previše”, podvukao je Anšober.

Takođe, dodaje da je stanje na intenzivnoj nezi konstantno i daleko udaljeno od cilja maksimalno popunjenih 200 kreveta za potrebe kovid pacijenata.

Anšober je ukazao i da treba uzeti u obzir da novi soj virusa značajno pogoršava situaciju.

Slobodarska partija Austrije (FPO) usprotivila se, kao i Neos produženju mere zaključavanja.

FPO smatra da je zdavstveni sistem daleko od opasnosti kraha, a Neos ne razume što su prodavnice morale da se zatvore, jer je to fatalno po privredu i košta državu.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker