DA LI ĆE SE VRATITI U POŽAREVAC? Slika Milene Pavlović-Barili na aukciji u Americi

Kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za delo ove slikarke, po početnoj ceni od 1.000 i 1.500 dolara.

Milena Pavlović Barili, Juno i Vulkan/Foto: Screenshot

Američka aukcijska kuća Artprice.com obavestila je Fondaciju “Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“ iz Požarevca, da će na njihovoj aukciji 28. septembra biti Milenina slika “Juno i Vulkan.

Najavili su i da bi na tržištu uskoro mogli da se pojave i još neki radovi ove naše, u svetu moguće najpoznatije, slikarke: slika “Portret Danice Pavlović, umetničine majke”, akvarel “Diana”, i crteži “Nadrealni motiv”, “Dama 1” i “Dama 2”.

Artprice.com u ponudi ima 70.000 umetničkih redova.

Kuća je na sajtu navela da je delo koje će se pojaviti na aukciji dimenzija 90 puta 60 centimetara, i da je nastalo 1936. godine. Piše i da mu je prethodni vlasnik iz SAD, da je umetnica rođena u Požarevcu u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora Bruna Barilija, da je živela i gradila uspešnu karijeru od aprila 1939. pa do prerane smrti od srčanog udara, u Njujorku, u martu 1945.

Aukcijska kuća je pozvala Fondaciju  da učestvuje na aukciji, na kojoj bi, kako im je rečeno, početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara.

Kako je za “Večernje novosti” rekla Ljiljana Dabić, upravitelj Fondacije, odlučiće o izlasku na aukciju kada dobiju dokumentaciju kojom bi se potvrdila autentičnost i poreklo ovog rada.

Svi se naravno slažu i zalažu da se ovo delo Milene Pavlović Barili vrati u zemlju.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker