BUŠOTINE ZAGADILE PODZEMNE VODE? Voda u Petrovcu na Mlavi ponovo ispravna za piće

Komunalno javno preduzeće izvor iz Petrovca na Mlavi saopštilo je da voda sa izvorišta Šetonje može da se koristi za sve potrebe, počev od 2. aprila i da je zdravstveno bezbedna.

Foto: B. B.

Ovo obaveštenje usledilo je nakon izveštaja Zavoda za javno zdravlje Požarevac koji je naveo i hronologiju dešavanja na izvorištu od 25. marta i uzroke privremenog zagađenja.

Kako se navodi u izveštaju Zavoda, 25. marta 2024. godine zaposleni na izvorištu Šetonje uočili su penu i neprijatan miris na filterskim postrojenjima. Takođe su uočili da se u cilju obezbeđenja rezidualnog hlora od 0,3 mg/l umesto uobičajene potrošnje, trošilo 5 puta više.

U dogovoru između Zavoda za javno zdravlje Požarevac i KJP ”Izvor” Petrovac hitno je izvršeno vanredno uzorkovanje. Urađene analize “V” obima na izvorištu, hidrobiološka analiza koja obuhvata i pregled na cijanobakterije, kao i pregled na deterdžente u sirovoj i hlorisanoj vodi.

Date su preporuke da se voda ne koristi za građanstvo dok se ne odredi njena zdravstvena bezbednost, a da se u međuvremenu obezbede cisterne sa vodom za piće za stanovništvo.

U cilju praćenja situacije svakodnevno je uzorkovana sirova voda, uzorci vode iz vodovodske mreže kao i uzorci iz cisterni sa vodom za piće na osnovni pregled.

U dosadašnjim analizama su utvrđeni promenjen miris nepoznatog porekla, povišeni nitriti, povećana mutnoća, a u hidrobiološkoj analizi koja je rađena u Batutu je utvrđeno prisustvo organske materije u sirovoj vodi. Kontrole su rađene svakodnevno i uočeno je da pomenuti parametri pokazuju tendenciju vraćanja na normalu, odnosno u okvire MDK.

Šira zona sanitarne zaštite za izvorište Šetonje iz KJP ”Izvor” Petrovac se nalazi u kraškom području. Kraški izvori se prihranjuju vodom iz uvala sa poroznim zemljištem ili iz vrtača u okruženju.

Nadzori na terenu upućuju da se zagađenje sirove vode na izvorištu Šetonje desilo tako što je na nepoznatoj lokaciji, u široj zoni sanitarne zaštite, došlo do kontakta površinske vode koja sadrži organske materije nepoznatog porekla sa podzemnim vodama koje prihranjuju vodoizvorište.

Istovremeno, KJP ”Izvor” Petrovac je vršio svakodnevno ispiranje i čišćenje filtera po svojoj standardnoj proceduri sve do trenutka dok nije postignuta uobičajena potrošnja hlora.

Na osnovu nazdora na terenu, prethodnih analiza i izveštaja iz KJP ”Izvor” Petrovac o potrošnji hlora, preporuke ZZJZ Požarevac su da je od 2. aprila 2024. voda iz KJP ”Izvor” Petrovac zdravstveno bezbedna i da može da se koristiti za sve potrebe.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker