KOD ŽAGUBICE LEŽI OKO 50 TONA ZLATA: Dundee najavljuje širenje bušenja ka Petrovcu na Mlavi

Rudarska kompanija Dundee Precious Metals koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da u nalazištu Čoka Rakita leži približno 50,5 tona zlata.

Foto: Profimedia

U svojoj prvobitnoj proceni mineralnih resursa kanadska kompanija navodi da se u ovom ležištu nalazi 9,79 miliona tona rude, od čega 1,78 miliona unci zlata (oko 50,5 tona) sa sadržajem od 5,67 grama po toni.

Prva procena mineralnih resursa završena je nakon jedne pune godine bušenja na lokalitetu i zasniva se na približno 80.723 metara bušenja u 173 rupe, navodi Dundee.

Kompanija ističe da je sadržaj zlata u visokokvalitetnom jezgru rude na koje otpada 2,81 miliona tona, 10,12 grama po toni u oko 26 tona i procenjuje da će, nakon završetka kompletnih istražnih bušenja, Čoka Rakita imati potencijal i veći od prosečnog u prvim godinama rada rudnika.

– Inicijalna procena mineralnih resursa potvrđuje potencijal Čoke Rakite kao atraktivnog, visokokvalitetnog projekta zlata – rekao je David Rae, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

On je najavio da kompanija planira da nastavi sa istraživanjem nalazišta, a nastavak bušenja biće fokusiran na proširenje granica Čoka Rakite.

Dundee je naveo da očekuje da će preliminarnu ekonomsku procenu rude imati u drugom kvartalu sledeće godine, sa ciljanim kapacitetom od 850.000 tona godišnje.

(Tpknews.com/SEEbiz)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker