KOD ROĐAKA U TUNIS: Jagodina ima Parajliju, a Veliko Gradište Monastir!

Veliko Gradište, koje turisti često nazivaju i “Mala Budva na obali Dunava”, u poslednje vreme je jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u našoj zemlji, a posebno interesovanje pokazuju stranci.

Ambasador Tunisa Nje Sejf Ala Redzab i predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić

Zaštitni znak ovog kraja je, pored Dunava, naravno i Srebrno jezero, koje ukoliko jednom posetiš, uvek mu se rado vraćaš.

Tako je bilo i sa predstavnicima ambasade Tunisa, ambasadorom Nje Sejf Ala Redzabom i prvim sekretarom ambasade Randu Ben Amar, koje je po drugi put u gradskoj kući nedavno ugostio predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

– Mnogo je znamenitosti po kojima mi u Gradištu možemo da se ponosimo. Naš moto je da kada gost poseti naše mesto poželi ponovo da se vrati i uglavnom u tome uspevamo. Tako je bilo i ovoga puta. Gosti iz Tunisa u septembru prvi put su boravili u Velikom Gradištu na otvaranju izložbe Međunarodne likovne kolonije u kojoj su učestvovali umetnici iz ove daleke zemlje. Tada se i rodila ideja da bi dva grada, tuniski Monastir i Veliko Gradište imajući u vidu mnogo sličnosti, mogli i da se pobratime – ističe predsednik Milić.

Foto: Promo

– Jedan sporazum o saradnji Velikog Gradista i tuniskog grada Monastir je potpisan, budući da između ova dva mesta postoje brojne podudarnosti. Monastir je grad na moru sa razvijenim turističkim, kulturnim i ekološkim potencijalima a veoma je prepoznatljiv i u sportu. Jedna od košarkaških ekipa iz Monastira više puta je bila šampion Tunisa. Sa druge strane Veliko Gradište takođe predstavlja turističku destinaciju u kojoj su razvijeni rečni i jezerski turizam, obiluje i veoma bogatom kulturnom baštinom. Mnogo je sportskih talenata poniklo iz ove sredine a između ostalog spaja nas i košarka. Košarkaški kamp proslavljenog sportiste Miloša Teodosića sa sportskim terenima nalazi se na Srebrnom jezeru, tako da je mnoštvo oblasti iz kojh bi mogli proizići različiti zajednički projekti za realizaciju u budućnosti – ističe Slađan Marković, zamenik predsednika Opštine.

Foto: Promo

Tako će već početkom marta delegacija Opštine Veliko Gradište predvođena predsednikom Draganom Milićem posetiti Tunis i grad Monastir.

Na predlog ambasadora Al Redzaba, a na zadovoljstvo predstavnika gradištanske Opštine, biće upriličeno potpisivanje povelje o bratimljenju ova dva grada. Ovim praktično gradištanci dobijaju “rođake”u Tunisu pa će se pored Dunava i Srebrnog jezera leti, ubuduće baškariti na obalama tuniskog mora, poput Jagodinaca koji svake godne uživaju uz svoju braću Grke u Paraliji.

(Tpknews.com/Informer/Vesna Jović)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker