UHAPŠENA KRIMINALNA GRUPA: Antičke dragocenosti prodavali u inostranstvu!

Po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa pravosudnim organima Italije uhapšeno je 13 osimnjičenih za nezakonito pribavljanje i prodaju starog rimskog novca koji se smatra kulturnim dobrom Srbije.

U toku su privođenja lica i pretresi stanova na više lokacija na teritoriji Srbije, saopšteno je iz tužilaštva.

Precizira se da je nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji u saradnji sa Službom za borbu protiv organzovanog kriminala utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je u periodu od 25. decembra 2018. do danas na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila i oduzimala stvari koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno dobra koja uživaju prethodnu zaštitu Republike Srbije shodno Zakonu o kulturnim dobrima Republike Srbije, a koja su u njenom vlasništvu.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa, pomoću alata za kopanje najpre detektovala u zemljištu takve stvari potom iste iskopavala, skrivala na unapred određenim lokacijama, zatim vršila procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavala kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do Trećeg veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, čijim pribavljanjem odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Osumnjičenima se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teška krađa i prikrivanje.

Tužilac za organizovani kriminal će nakon što policijski službenici uz krivičnu prijavu sprovedu u Tužilaštvo ovu 13-članu grupu, saslušati privedena lica i odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker