JOŠ JEDNO PRAZNO OBEĆANJE NAPREDNJAKA: Brežanski kanal kao ekološki problem Požarevca

– I pored brojnih najava i obećanja, nakon 12 godina apsolutne vlasti naprednjačkog režima, Požarevac još uvek nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – , navodi se u saopštenju požarevačkog odbora Stranke slobode i pravde koje prenosimo u celosti.

SSP Požarevac

– Površinske i otpadne vode, uključujući i otpadnu vodu iz fabrike stočne hrane, bez filtriranja se ulivaju u Brežanski kanal kod požarevačkog Hipodroma, a potom i u Veliku Moravu. Taj višedecenijski problem bi trebalo da se reši izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u blizini gradskog hipodroma.

Za ovaj projekat su međudržavnim sporazumom odobrena sredstva iz zajma Nemačke razvojne banke (KfW). Najavljeno je da će u toku 2023. godine biti raspisan tender za izvođače radova, kao i da će početi izgradnja. To se nije desilo i po svemu sudeći neće se u skorije vreme ni desiti.

Neprijatan miris koji se širi u blizini ovog kanala, kao i potencijalna opasnost za širenje zaraze, rešava se kratkoročno, fizičkim čišćenjem (uklanjanjem krupnog otpada – uginulih životinja, buradi, delova vozila…) i održavanjem Brežanskog kanala, za koji Gradska uprava Požarevca svake godine raspisuje javnu nabavku. Otuda, umesto da se ovaj problem trajno reši, novac građana Požarevca se svake godine izdvaja za održavanje i čišćenje Brežanskog kanala.

Vrednost tih radova se kretala od 7,5 miliona dinara koliko je na primer izdvojeno za ovu namenu u 2019. godini, sve do iznosa od čak 25 miliona dinara, koliko je izdvojeno za 2024. godinu. Svih ovih godina posao je dobijao isti ponuđač, „Vodoprivreda“ d.o.o. iz Požarevca.

Realizacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda konstantno se odlaže. Danas je svima jasno da je posle 12 godina apsolutne vlasti naprednjačkog režima u Požarevcu ovo još jedan od projektata od suštinskog značaja za Požarevljane koji se neće odmaći dalje od praznih obećanja – , zaključuje se u saopštenju GrO Stranke slobode i pravde Požarevac.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker