KOMBI PREVOZ ODLAZI U ISTORIJU: Od februara nema više međumesne i međunarodne kombi vožnje

Prevoz kombijem, koji podrazumeva vožnju od vrata do vrata, mogao bi da postane deo prošlosti kada na snagu stupi novi Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o prevozu putnika.

kombi-prevoz-putnika

U Ministarstvu saobraćaja za Mondo tvrde da vožnja kombijem, međutim, može biti skupa zbog eventualnih posledica jer kombi kao prevozno sredstvo nije legalan a ni bezbedan. S druge strane, agencije voze bez potrebnih dozvola.

– Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza – objašnjava za RTS Saša Stojanović iz Ministarstva.

Vožnja od vrata do vrata neće biti više dozvoljena a prevoznici koji voze već 25 godina se pitaju zašto tek sada takva praksa nekome smeta.

U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima “fantastične prihode” legalnim prevoznicima.

– Putničko vozilo ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer navedena vozila nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja i učesnika. Takođe, evropski propisi koji uređuju vreme rada i odmora vozača i propisi kojima se uređuje pristupanje tržištu međunarodnog linijskog prevoza odnose se na autobuse, a ne na putnička vozila. To je najbolji pokazatelj da ni Evropa ne poznaje ovu kategoriju vozila u međunarodnom prevozu putnika – ističu u Ministarstvu saobraćaja i dodaju da i Interbus sporazum, kome Srbija namerava da pristupi, predviđa mogućnost obavljanja povremenog međunarodnog prevoza samo autobusima.

Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese. Ima li prostora za dogovor?

– Stavićemo na sto argumente tipa bezbednosti, pogodnosti, ekonomičnosti i državnog interesa, a državni interes je da građani budu zaštićeni i da se ostvaruje regulisan promet na koji se plaća PDV. Suština je da u prevozu svi budu pod istim uslovima, jer ako nekoga favorizujemo – nije dobro, čak ni ako velike prevoznike favorizujemo – nije dobro – rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić.

Vremena za dogovor još ima – i Zakon o bezbednosti saobraćaja i Novi zakon o prevozu putnika stupaju na snagu početkom 2017.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker