USPEŠNA POSLOVNA 2019. GODINA: U „Ljubičevu“ sve veći broj turističkih poseta (FOTO)

Tokom ove godine obnovljena je neophodna mehanizacija, spremljeno dovoljno hrane za konje, obogaćena turistička ponuda i povećan broj posetilaca.

Direktor pored padoka sa konjima/Foto: M. Veljković

Javno preduzeće „Ljubičevo“ tekuću godinu privodi sa kompletno ostvarenim planom i sa pozitivnim rezultatima u svim segmentima poslovanja. Prema rečima direktora Mirka Stojanovića, ove godine posebno uspešna bila im je ratarska proizvodnja, koja je neophodna zbog redovne i kvalitetne ishrane konja. – Prinos pšenice bio je malo niži od očekivanog, ali cena je bila viša od planirane, tako da je plan ostvaren u potpunosti. Prinos kukuruza, kao i sena lucerke, veoma su dobri, čak i viši od planiranih – kazao je direktor.

U ljubičevskoj ergeli iz godine u godinu povećava se broj turističkih poseta, što svedoči u prilog tome da je ponuda raznovrsna i privlačna za goste. Međutim, to iziskuje i potrebu zapošljavanja turističkog vodiča. „Uvođenjem novih sadržaja u našu turističku ponudu, povećan je broj organizovanih grupnih poseta, đačkih ekskurzija, članova penzionerskih i sindikalnih udruženja. Iz tog razloga potrebno je zaposliti stručno lice“, rekao je Stojanović.

Potkivanje konja u štali/Foto: M. Veljković

S obzirom da JP „Ljubičevo“ ima samo 18 radnika i direktora, potrebno je povećanje broja radnika zbog većeg obima posla. Trenutno im je neophodan ratarski radnik, kao i radnici za uređenje zelenih površina koje su dosta veće nego ranije i koje treba da se stalno uređuju i održavaju, kao što je Avantura park, lavirint, teretana i drugo. Takođe, pošto je u ergeli povećan broj konja koji se nalaze u treningu, postoji potreba za angažovanjem jahača i štalskih radnika. „Ljubičevo“ nema ni pravnika, pa je neophodno zaposliti i takav kadar.

U JP „Ljubičevo“ dugi niz godina nisu ulagana sredstva u mehanizaciju, pa je ona u proteklih nekoliko godina obnovljena. Kupljena su tri traktora, plug, tanjirača, dve traktorske prikolice za transport, rolo balirka za seno i slamu, traktorska prikolica vučena, vozilo i prikolica za prevoz konja. Deo ove opreme kupljen je preko javnih nabavki, zahvaljujući kapitalnim subvencijama grada u iznosu od 6,1 milion dinara.

Kako navodi direktor Stojanović, potrebna su i dalja ulaganja, ali sa nabavkom opreme izuzetno je olakšan rad, a samim tim su poboljšani i uslovi rada. Sredstvima Republike Srbije i Grada Požarevca uređene su sve štale na ergeli, kao i manjež, tako da su uslovi rada nikad bolji. „Saradnja sa rukovodstvom lokalne samouprave je izuzetno dobra. Uvek su spremni za saradnju u rešavanju problema sa kojima se JP „Ljubičevo“ suočava. Bez stalne pomoći Grada Požarevca u vidu subvencija, JP „Ljubičevo“ ne bi moglo da posluje“, istakao je Stojanović.

PLANOVI

U zavisnosti od finansijskih sredstava, u planu je sređivanje postojećih i izgradnja novih apartmana. Takođe, planira se uređenje Muzeja kneginje Ljubice, nabavka sejalice za pšenicu i još nekoliko prikolica, kao i kupovina bar dva sportska grla za učešće na trkama.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker