Uskoro socijalni sporazum između Švajcarske i Srbije

Švajcarski parlament nalazi se pred izglasavanjem sporazuma o socijalnom i penzijskom osiguranju sa Srbijom, kojim se koordinira AHV (starosno osiguranje i po osnovu smrti bračnog partnera) i invalidsko osiguranje potpisnica i reguliše isplata penzija u inostranstvu.

Swiss flag

To je saopštila švajcarska vlada, koja je parlamentu preporučila usvajanje sporazuma. Što se tiče Srbije, taj korak je već odavno napravljen. 11. oktobra 2010 godine, u Beogradu potpisan je sporazum koji zamenjuje stari sporazum sa Jugoslavijom iz 1964, novim bilateralnim ugovorom.

Ovaj sporazum sa Srbijom u materijalnom smislu u najvećem delu pokrivaju stari, ali su takođe prilagođeni novijim dogovorima sa švajcarskom i međunarodnim standardima za socijalnu sigurnost, napisala je vlada u preporuci parlamentu. Pravila se odnose na starosno, invalidsko i osiguranje u slučaju smrti bračnog partnera, osiguranje u slučaju nesreće i – u ograničenom obimu – na zdravstveno osiguranje.

PENZIJE I PRAVNA POMOĆ

U Švajcarskoj živi oko 67.000 građana Srbije. U Srbiji živi 2.200 švajcarskih građana. Sporazum naročito reguliše međusobni eksport penzija, ravnopravnost državljana druge države potpisnice, primenjivu pravnu regulativu i međusobnu pomoć u upravnim pitanjima. Dodatno sadrže i pravnu bazu u borbi protiv malverzacija.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker