VLASI OPLEMENJUJU DRŽAVU: Nacionalni savet Vlaha potpisao sporazum o saradnji sa KPC Petrovac na Mlavi

Između Kulturno – prosvetnog centra u Petrovcu na Mlavi i Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji potpisan je sporazum o saradnji.

Foto: Promo

Ovaj sporazum podrazumeva saradnju kada je u pitanju realizacija manifestacija, kulturnih događaja, edukativnih programa, radionica i svih drugih javno-edukativnih i kulturnih sadržaja. Time će se aktivno učestvovati u predstavljanju vlaške nacionalne manjine, sa osobenim kulturološkim identitetom i raditi na očuvanju tradicije i kulturološkog bogatstva i različitosti Istočne Srbije.

Ugovor su potpisali direktorka KPC-a Milica Ilić i predsednik Saveta Novica Janošević, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević, sekretar Nacionalnog saveta Vlaha Bojan Modrlanović i Radmila Radosavljević, pravnik Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi.

Prema rečima direktorke KPC-a Milice Ilić saradnja ove ustanove i Nacionalnog saveta Vlaha je dugogodišnja i uspešna.

– Opština Petrovac na Mlavi i Kulturno-prosvetni centar, kao centralna ustanova kulture, imali su lepo iskustvo u saradnji sa Nacionalnim savetom Vlaha kroz realizaciju mnogih projekata, pre svega u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa narodnih igara, folklora. Jedan od rezultata te saradnje, gde je jedan od inicijatora bio petrovački Zavičajni muzej, je i nominacija žmara za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Mnoge su se manifestacije u opštini realizovale kroz tu saradnju, mnoge radionice i seminari posvećeni vlaškim narodnim igrama i običajima – , kazala je direktorka KPC-a Milica Ilić.

U ovoj godini planira se zajedničko apliciranje kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za projekat narodnih igara.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević je izrazio zadovoljstvo potpisaniim sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji.

– Nakon potpisivanja sporazuma ostvarujemo saradnju u punom obimu sa Kulturno-prosvetnim centrom Petrovac na Mlavi. Osnovna delatnost Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji je očuvanje kulture, tradicije i običaja Vlaha, a svi znamo da u Istočnoj Srbiji, u četiri upravna okruga najbrojnija nacionalna manjina jeste vlaška nacionalna manjina. Protekla godina je bila teška za obavljanje redovnih aktivnosti Saveta i od velikog je značaja saradnja sa ustanovama kulture. Saradnja sa Kulturno-prosvetnim centrom u Petrovcu na Mlavi, na čelu sa direktorkom Milicom Ilić je primer dobre prakse i dobre saradnje sa jednom kulturno-prosvetnom ustanovom – , rekao je Janošević i dodao da je cilj Nacionalnog saveta Vlaha da podrže sve projekte lokalnih samouprava i ustanova kulture, koji imaju za cilj očuvanje kulture i običaja, pre svega vlaške nacionalne zajednice, ali i većinskog srpskog naroda, jer treba svi da shvate, da manjine oplemenjuju državu u kojoj žive.

Izražena je zajednička želja da se, kada epidemiološka situacija dozvoli, ponovo okupe i Kulturno prosvetni centar i Nacionalni savet Vlaha i sugrađani na manifestacijama, kako u naseljima opštine, tako i u samom gradu i da se zajednički radi na očuvanju kulture Vlaha, koja je neraskidivi deo kulture Republike Srbije.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Kada bi se samo deo novca koji troši ovaj nacionalni savet na svoje plate i promocije ucmerio kulturno umetničkim društvima na teritoriji našeg okruga mi bi imali pregršt zanimljivih manifestacija i mnogo šta drugo. Ovako mi imamo jednu izmišljenu grupu ljudi na čelu sa Janoševićem koja ničemu ne služi samo da primaju debele plate. Ja sam lično da se taj profesionalni savet ukine jer za njih nije glasalo ni 5 posto Vlaha.

    1. Sve ste tačno rekli, lik koji je sebe na silu i uz pretnje i ucene postavio na takvu funkciju nije dostojan toga, samo se zalaze za maglu i demagogiju a istovremeno je glavni naprednjak u opštini, što je sukob interesa katastrofalnih razmera, ako iko to više kontroliše, tako da tričavih 270000 din. mesečno je klasično bacanje para tj. namirivanje partiskog plena naprednim kučevljanima.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker