SPREMAN NACRT NOVOG ZAKONA: Bahatim vozačima trajno oduzimanje dozvole i vozila!

Prema nacrtu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja vozači koji treći put izgube vozačku dozvolu više nikada neće moći da je vrate, a ako budu uhvaćeni kako voze bez dozvole, biće im trajno oduzeto i vozilo, izjavio je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

On je za Tanjug rekao da je Zakon o bezbednosti saobraćaja 2009. doneo izvanredne rezultate, da je od početka primene Zakona 11.000 vozača ostalo bez dozvole, a 60 njih i dva puta.

Danas, kako je naveo, ima mnogo manje bahatih vozača nego pre 10 ili 15 godina, ali da je došlo vreme da se uvedu nove mere.

– Neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu jasno pokazuje da ne želi da menja svoje navike. Novina novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je da je neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu ide na specijalni lekarski pregled koji će utvrditi da li ima neke zdravstvene probleme. Ako ih ima, ostaće bez dozvole. Ko ostane bez dozvole treći put njemu će trajno biti oduzeta dozvola i više nikada neće moći da je dobije. Ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole takvim vozačima će biti oduzeto i vozilo – , najavio je Pešić.

On je istakao da je najvažnija mera aktuelnog Zakona bila ta što su definisani kazneni poeni i kada bi vozač sakupio 18 kaznenih poena izgubio bi dozvolu.

Dozvola se drugi put gubi sa 15, treći put sa 12, a četvrti put sa 9 kaznih poena.

Pešić je naveo da se dozvola vraća tako što protekne 90 dana od svih zabrana, a zatim ti vozači pohađaju 40 časova u Agenciju za bezbednost saobraćaja, posle kojeg polažu ispit, kao i da je taj ceo proces veoma zahtevan.

– Od 11.000 vozača koji su izgubili dozvole, njih 10.000 je bilo u Agenciji i prijavilo se za seminar, a negde oko 9,500 je položilo ispit i vratilo vozačku dozvolu. Sama činjenica da vozač može da ostane bez vozačke dozvole dala je rezultate, a na sve njih pozitivno je uticao i seminar u Agenciji – , poručio je Pešić.

On je dodao da je najčešći prekršaj koji vozači ponavljaju vožnja u alkoholisanom stanju.

Pešić je rekao da je završena Nacionalna strategija za bezbednost u saobraćaju 2020.-2030., da treba da prođe Telo za koordinaciju pre nego što ode u vladu.

– Strategija dobro prati međunarodna dokumenta, prepoznaje koji su najveći problemi i institucije za realizaciju određenih aktivnosti. Najvažniji ciljevi su da se smanji broj poginulih i povređenih u odnosu na 2019 za 50 odsto, i da nakon 2030 nemamo stradale dece u saobraćaju – , naglasio je Pešić.

KAZNA ZA PIJANE VOZAČE

Damir Okanović je otkrio i da se po nacrtu novog zakon o bezbednosti saobraćaja oduzimanje vozila ne predviđa samo u slučaju ako nakon kome je trajno oduzeta dozvole upravlja automobilom.

– Oduzimaće se vozila i u drugim situacijama. Jedno što mogu sada da otkrijem je i da će se oduzimati vozila svima onima koji budu vozili sa više od dva promila alkohola u krvi – otkrio Okanović.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker