UBIJENO SKORO 12.000 SVINJA: Afrička kuga se širi Srbijom, gazdinstva desetkovana zbog eutanazije

Afrička kuga svinja (AKS) širi se Srbijom i iz dana u dan sve više brine stočare. Resorno ministarstvo saopštava da su potvrđena 1.363 slučaja AKS, čak 11.840 svinja ubijeno, prema njihovim podacima. Veterinari, kažu da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje.

Foto: Think

Svinjska afrička kuga za samo četiri dana proširila se u još tri opštine.

V.d. direktora Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao je u četvrtak da je bolest prisutna u 27 opština, da bi nakon toga Ministarstvo poljoprivrede u svom saopštenju navelo da je ugroženo 30 opština. Podaci pokazuju da se bolest vrlo lako i brzo širi.

„Iz razloga što nema vakcine, iz razloga što ne može da se leči, nema nekog seruma i jednostavno u koje domaćinstvo uđe moraju da se sklone sve svinje“, kaže Vukašin Minić.

Ministarstvo u svom odgovoru navodi da je u periodu od prvog juna do danas bolest potvrđena na 1.363 gazdinstava. Da je bolest ozbiljno uzela maha govori i podatak da je za manje od dva mesec eutanazirano 11.840 svinja različitih kategorija.

„Veoma je teško iskoreniti jer bolest ostaje dugo u tlu čak i do tri godine. U koštanoj srži dugih kostiju ostaje i do tri godine“, objašnjava Minić.

Jedino rešenje koje postoji, kako bi se bolest sprečila jeste eutanazija svih svinja na gazdinstvu na kom je ustanovljena bolest. A postoje i druge mere.

Među njih spadaju „zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca“.

Iako su organizatori „Sepra festa“ u Aranđelovcu tvrdili da je manifestacija odložena zbog peticije Vege zajednice, danas je stigao njihov demant.

Kažu da im je iz Republičkog zavoda za veterinu rečeno da je manifestacija zabranjena pošto je 19. jula otkriven prvi slučaj afričke kuge na tom području.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Pitanje je, da li je ovo tačno. Da li se afrička kuga stvarno toliko proširila ili se ide na to, da se stočni fond u Srbiji načisto uništi, kako bi se meso uvozilo? U tom slučaju, političari bi dobijali masne provizije, od država i firmi, koje bi nam izvozile meso.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker