PROSEČNE PLATE U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Kostolac ispred svih – i najveće plate, i najbrži rast plata

Gradska opština Kostolac i Požarevac, održavaju visok nivo prosečne zarade, što znači da je jaz između ova dva ekonomska diva i svih drugih opština u Braničevskom okrugu sad već neverovatno velik.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna majska neto-zarada na nivou celog Braničevskog okruga iznosila je 60.505 dinara, a mahom je “diže” prosek iz Kostolca i Požarevca.

Prijavljeni u Kostolcu prosečnu bruto platu u maju imali su 76.673 dinara, što je značajno više od prosečne zarade u Srbiji, kao i na nivou Braničevskog okruga.

Kad je reč o Braničevskom okrugu, jedini grad koji je blizu prosečnoj plati Kostolčana je Požarevac, gde su zaposleni u maju na račune imali prosečno po 65.627 dinara.

Da je razlika ogromna posebno se vidi na primeru najslabije opštine Braničevskog okruga. To je opština Žabari, u kojoj je prosečna mesečna plata u maju bila 49.512 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Što se tiče ostalih opština u okrugu najveća zarada ostvarena je u opštini Žagubica, 53.325 dinara, Golubac 51.736, Kučevo 50.075, Veliko Gradište 49.784, Malo Crniće 49.629 i Petrovac na Mlavi 49.522 dinara.

Prosečna bruto zarada u Srbiji obračunata za maj ove godine iznosila je 89.720 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 65.025 dinara, objavio je Republički zavod za stataistiku.

Rast bruto zarada u periodu januar–maj ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 8,3 odsto nominalno, odnosno 6,1 realno realno, dok su istovremeno, neto zarade porasle za 8,5 odsto nominalno i za 6,3 odsto realno.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Ove plate su u javnom sektoru. Kod privatnika je minimalac uglavnom 32.000 u mnogim slučajevima i 20.000. Prosek u privatnom sektoru na nivou regiona je 25.000.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker