RUMUNI ZA RUMUNE: U Velikom Gradištu održan sastanak rumunskih državnih zvaničnika i Saveza Rumuna u Srbiji (FOTO)

Rumunski državni sekretar Viktor Aleksejev, u subotu 12. januara prisustvovao je sastanku Saveza Rumuna u Srbiji (URS), “Rumuni za Rumune”, u Velikom Gradištu, inicijativa koja je posvećena promociji, razvoju i podsticanju kohezije rumunskog asocijativnog okruženja u Republici Srbiji.

Na ovom skupu je bilo prisutno 20 asocijacija iz Srbije i Rumunije, ljudi iz oblasti biznisa, prosvete, predstavnici opštine Veliko Gradište, konzuli republike Rumunije iz Zaječara i Vršča i predstavnici ambasade republike Rumunije. Posle ovog održanog sastanka druženje je nastavljeno i u nedelju 13. januara na Srebrnom Jezeru, gde se u organizaciji Rotary kluba iz Velikog Gradišta u društvu prijatelja iz Rumunije i prijatelja moto kluba Stiški Orlovi iz Slovenije, Austrije i Srbije, zajedno proslavili doček pravoslavne Nove godine.

Ovom prilikom, zvaničnik MRP-a su na proširenoj sednici URS-a, razgovarali o trenutnoj situaciji rumunske zajednice na teritoriji Srbije, kojih prema nacionalnoj osnovi ima oko 300.000, kao i o načinima saradnje između Rumuna iz Srbije i Rumunije kroz asocijativne strukture, fokusirajući se na razvoj zajedničkih projekata korisnih za obe strane.

Još jedna ključna tačka na dnevnom redu bila je i rumunski jezik i mogućnost za saradnju kako bi se naučili, poboljšali i promovisali na teritoriji Srbije, kako kroz kurseve koje su radili nastavnici tako i kroz medije.

U drugom delu događaja, predstavnici opštine Veliko Gradište zajedno sa predstavnicima rumunske zajednice u Timoču, kao i predstavnici rumunskih udruženja iz nekoliko gradova Rumunije, osnovali su Klub srpsko-rumunskog prijateljstva pod nazivom Kraljica Marija.

Predstavnik MRP-a podsetio je i na podršku koju rumunska država daje rumunskoj zajednici u Srbiji, ohrabrujući na taj način više od 100 etničkih Rumuna da budu uključeni u razvoj projekta i podnesu zahtev za bespovratno finansiranje rumunskom Ministarstvu spoljnih poslova. Takođe, Viktor Aleksejev je obavestio sve prisutne da se novi Bilten za 2019. godinu, javno može pogledati na veb stranici ustanove, i svako ko je zainteresovan da pomogne može da iznese svoje ideje, da podneti svoje predloge i primedbe MRP-u.

Ovom događaju su prisustvovali i zvaničnici rumunskog diplomatskog hora akreditovani na teritoriji Srbije, članovi udruženja iz URS-a, Udruženje rumunskog nastavnog osoblja, Udruženje “Rumunji zajedno”, Udruženje “Rumuni iz Omola”, predstavnici bilateralne Rumunsko-Srpske Privredne komore, kao i predstavnici rumunskih medija u Srbiji.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Sram ih bilo! Sastaju se samo da zderu.
    Da li je neko pomenuo problem trovanja gradjana Rumunskom Prašinom????
    Ne…. Zavlače se Rumunima u d*pe sada.
    Sramno !!!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker