KRIZNI ŠTAB PRESEKAO: Ukidaju se kovid propusnice, doneta odluka o primeni četvrte i pete doze kovid vakcine

Nakon više meseci primene kovid propusnica, Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o njihovom ukidanju, izjavila je članica štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug

Kovid propusnice uvedene su u oktobru i važile su za ugostiteljske objekte, kockarnice i kladionice.

Svi koji su poslednjih nekoliko meseci hteli da idu u restoran ili kafić posle 20 časova, to su mogli da učine samo ukoliko imaju propusnicu, odnosno ako su vakcinisani ili imaju test.

Pre nekoliko dana pojedini članovi Kriznog štaba najavili su da će na ovoj sednici one biti ukinute jer je sadašnji način primene „izgubio smisao“.

Inače, ispravna kovid propusnica podrazumevala je potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariju od sedam meseci ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

Takođe je za propusnicu važila i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Osim odluke o ukidanju kovid-propuisnica, Krizni štab doneo je danas i preporuku o davanju četvrte i pete doze vakcine protiv koronavirusa. Uvodi se dodatna buster doza sa sve starije od 18 godina i to se odnosi na one sa većim rizikom, a to su oni stariji od 60 godina i koji imaju hronična oboljenja, saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa odlučeno je da se četvrta i peta doza vakcine preporuči samo ugroženim grupama građana, kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju.

Četvrta doza preporučuje se ugroženim grupama, starijim od 60 godina, kao i onima sa padom imuniteta (komorbiditetom), bez obzira na uzrast.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker