VLASI U POLITIČKOJ KUČINI: Predsednik NS Vlaha Srbije je i predsednik OO SNS Kučevo

Jedan od temeljnih aspekata ka izgradnji demokratske i pravne države je poštovanje manjinskih prava. Pod time se ne podrazumeva samo pravni okvir za njihovu zaštitu, već i aktivno učešće pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu Republike Srbije.

Foto: Screenshot

Srbija ima efikasne mehanizme zaštite manjinskih prava, kao što su nacionalni saveti nacionalnih manjina, koji igraju važnu ulogu u zastupanju interesa različitih etničkih zajednica. Kao problem se vidi to što pripadnici manjina koji su udaljeni od tradicionalnih centara teško mogu imati bilo kakav uticaj na kulturnu i obrazovnu politiku. Međutim, čini se da je ipak najveći problem kada su u pitanju nacionalni saveti uticaj političkih partija na izborni sistem i rad nacionalnih saveta.

Najveći nacionalni savet u istočnoj Srbiji je Nacionalni savet Vlaha sa sedištem u Petrovcu na Mlavi. Koliko je ovaj savet slika i prilika stvarnog zastupanja vlaške nacionalne manjine je veoma diskutabilno pitanje?

Sami izborni ciklus upisivanja pripadnika Vlaške nacionalne manjine u poseban birački spisak su pratile razne nepravilnosti u režiji Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije počev od toga što su trgujući uticajem upisivale u poseban birački spisak pripadnike različitih nacija do određivanja članova izbornih komisija iz njihovih redova. Na svim biračkim mestima za članove izborne komisije, lokalne samouprave su imenovale ljude iz redova SNS i SPS koji su činili listu broj 1. Listu broj 2. je predstavljalo „Udruženje Gergina“ i oni nisu imali svoje predstavnike u izbornim komisijama. U takvoj atmosferi bilo je lako lažirati izbore gde je izlaznost bila skoro 100% glasali su svi, oni koji su došli na glasanje, oni koji nisu došli na glasanje, čak i davno preminuli. Epilog svega toga je bila ubedljiva popeda liste broj 1. ili bolje reći koalicije SNS i SPS.

Izborom predsednika i članova Izvršnog odbora nije ispoštovan čl.7a Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji glasi: „Predsednik nacionalnog saveta i član izvršnog odbora ne može biti član rukovodećih organa politička stranke kao što su predsednik, predsedništvo, izvršni odbor i sl.

Predsednik nacionalnog saveta i član izvršnog odbora ne može biti izabrano ili postavljeno lice u državnom organu, pokrajinskom organu, odnosno organu jedinice lokalne samouprave koji u okvirima svojih nadležnosti odlučuje o pitanjima koja se tiču rada nacionalnog saveta. Izborom, odnosno postavljenjem iz st.1 i 2. ovog člana, prestaje mandat predsednika nacionalnog saveta, odnosno članstvo u izvršnom odboru. Iz svega navedenog konstatujemo da su funkcioneri Nacionalnog saveta Vlaha u teškom sukobu interesa jer je Novica Janošević predsednik Nacionalnog saveta Vlaha ujedno i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kučevo, potpredsednici Izvršnog odbora, dr Dragi Damjanović, Đorđe Janković i Nikodije Adamović, su izabrani za odbornike SO Žagubica, SO Kladovo i SO Malo Crniće. Na osnovu st. 3 člana 7a Zakona o nacionalnim savetima njima treba da prestane mandat.

Gledajući unazad od konstituisanja Vlaškog nacionalnog saveta u Srbiji u decembru 2018. godine ne primećujemo nikakve aktivnosti na rešavanju položaja Vlaške nacionalne manjine u oblasti kulture, obrazovanja i uvođenju medija na svom jeziku. Nacionalne manjine imaju kolektivna prava, a nacionalni saveti su tu da štite kulturni identitet manjina i prava data Ustavom Srbije, ali u praksi smo svedoci da Novica Janošević i ostali iz saveta ne štite nacionalni identitet već sprovode svoju ili politiku svoje političke stranke. Njihov posao se najviše svodi na borbu da se vlasi ne izjasne kao rumuni i u tome se svojski trude.

U predizbornoj kampanji kandidata za izbor u Vlaški nacionalni savet bilo je raznih obećanja čak i onih koja nisu u njihovoj nadležnosti a tiču se ekonomskog položaja svih građana istočne Srbije, izgradnje autoputa MS Koridor, bolji ekološki pristup, dovođenja investicija i otvaranje novih radnih mesta. S obzirom na njihov politički uticaj u strankama vladajuće koalicije to nije nemoguće ali od toga vidimo da nema ništa. Neki drugi pripadnici političkih organizacija i udruženja građana su mnogo aktivniji od njih, čak bi bili i bolji da ih ovi ne sputavaju.

Mladi masovno napuštaju svoja ognjišta u potrazi za boljim životom i odlaze u veće gradove Srbije a najčešće i preko državne granice. Više nikog u istočnoj Srbiji ne zanima da li je Vlah, Srbin, Rumun, Rom ili neke druge nacionalnosti, važan je opstanak i borba za goli život. Nacionalni savet Vlaha je produžena ruka Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, i očigledno služi za zbrinjavanje isluženih partijskih funkcionera poput Novice Janoševića i drugih.

Uočeno je da funkcioneri Nacionalnog saveta Vlaha enormno nenamenski troše finansijska sredstva iz budžeta saveta. Prema finansijskom planu koji je usvojen na sednici saveta u Despotovcu 26. februara 2021. godine, konstatovali su da je Kancelarije za ljudska i manjinska prava uplaatila 7.757.460,00 dinara. Ukupno izdvajanje za lična primanja funkcionera su 3.900.000,00 dinara, što znači da se više od 50% budžeta troši na primanja funkcionera, što je nedopustivo.

(Dopisnik tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

11 Komentari

  1. Janošević je prigrabio sve moguće funkcije. Nije ni čudo, kad prima 300.000 dinara mesečno. Nijednu funkciju ne obavlja kako treba

  2. Cilj SNS je bio da uvedu totalnu kontrolu nad svim institucijama. I uspeli su u tome,Srbija više nije slobodna zemlja. Moramo sami da se izborima saovim zlom.

  3. Sve dok se ne uhapsi za zloupotrebe Novica ce i dalje da se krije iza stranke SNS i nastavice da se hvali da mu nista niko ne moze.

  4. Plivače oni dok vladaju SnsS i SpS. Kad ove partije ne budu više na vlasti, sve će doći na naplatu. Smeši im se Zabela

  5. Vlah sam ali me Vlaški nacionalni savet uopšte ne interesuje. Mi Vlasi smo više igrali i pevali dok nije bilo Janoševića i ostalih baraba

  6. U NADLEZNOSTI JE SVAKOG Nacionalnog saveta da se izjasnjava o SVIM pitanjima pa naravno i ekonomskim, koji su od znacaja za ukupan polozaj te nacionalne zajednice koju predstavlja …Tako da napriemer VNS i treba i nadlezan da se javno i transparentno i odredi i izjasni i o MS Koridor Istok (CmK) ..jer na ekonomskom prostoru ovog koridora zivi ogroman procenst svih Vlaha

    1. Pre nego sto smo ih birali obećavali su svašta. Sada im sluzimo da napunimo njihove autobuse koji nas voze na mitinge SNS. Nacionalni savet Vlaha na celu sa predsednikom ne sluzi nicemu

  7. Napredno-radikalna bagra, služi sama sebi, koji interes vlaha, srba , eskima, samo lična i partijaska uzurpacija svega, klicanje vodji i sendvičarenje. Sve pohvale za jedini slobodni portal u ovom kraju. Nema nama spasa, eh da smo bar ostali turska gubernija.

  8. Sa ovim rukovodstvom u VNS otićećemo mi Vlasi u kur…u ne samo u kučinu. Svi propali bivši političari koji ne vrede ama baš ništa. Teško nama?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker