U Beogradu se otvara izložba „Čarobna Milena“

Ministar kulture, Vladan Vukosavljević, otvoriće u sredu, 7. novembra, u beogradskom „Domu Jevrema Grujića“, izložbu „Čarobna Milena“.

Milenin Autoportret

Izložba se organizuje u čast obeležavanja 109. godina od rođenja čuvene slikarke Milene Pavlović Barili. Ova svetski poznata umetnica rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, od oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i pesnika i majke Danice Pavlović, potomka čuvene požarevačke porodice. Slikarsko obrazovanje stekla je u Beogradu i Minhenu, a posle toga živela je i izlagala u više gradova Evrope. U leto 1939. godine preselila se u Njujork, gde je radila ilustracije za najpoznatije modne časopise. Preminula je 1945. godine i sahranjena u Rimu, kao i njeni roditelji kasnije.

U Požarevcu danas postoji galerija koja nosi Milenino ime, osnovana u njenoj rodnoj kući, koja je pripadala porodici Pavlović. U ovoj galeriji smešteno je preko 900 Mileninih dela, kao i njeni sačuvani lični predmeti i fotografije. Izložba u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, biće otvorena do 31. marta 2019. godine.

M.V.
Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close