U Beogradu se otvara izložba „Čarobna Milena“

Ministar kulture, Vladan Vukosavljević, otvoriće u sredu, 7. novembra, u beogradskom „Domu Jevrema Grujića“, izložbu „Čarobna Milena“.

Milenin Autoportret

Izložba se organizuje u čast obeležavanja 109. godina od rođenja čuvene slikarke Milene Pavlović Barili. Ova svetski poznata umetnica rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, od oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i pesnika i majke Danice Pavlović, potomka čuvene požarevačke porodice. Slikarsko obrazovanje stekla je u Beogradu i Minhenu, a posle toga živela je i izlagala u više gradova Evrope. U leto 1939. godine preselila se u Njujork, gde je radila ilustracije za najpoznatije modne časopise. Preminula je 1945. godine i sahranjena u Rimu, kao i njeni roditelji kasnije.

U Požarevcu danas postoji galerija koja nosi Milenino ime, osnovana u njenoj rodnoj kući, koja je pripadala porodici Pavlović. U ovoj galeriji smešteno je preko 900 Mileninih dela, kao i njeni sačuvani lični predmeti i fotografije. Izložba u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, biće otvorena do 31. marta 2019. godine.

M.V.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close