NAPETO U FRANCUSKOJ: Poljoprivrednici u pohod na Pariz, vlast angažovala 15.000 policajaca i blindirana vozila

Sindikati poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, uključujući i mlade zemljoradnike, spremaju se da danas u ponedeljak traktorima izvrše drumsku blokadu Pariza.

Foto: AFP

Kao simboličnu tačku uzeli su gradsku “trpezu”, veletržnicu u Renžisu, u južnom predgrađu prestonice, odakle se snabdevaju ceo grad i okolina.

Istovremeno će od popodneva blokirati i auto-puteve kojima se ulazi u Grad svetlosti, zbog čega postoji opravdana bojazan da će saobraćaj biti znatno otežan, a Pariz odsečen od sveta. Na meti učesnika protesta su i pariski aerodromi.

Policija spremno dočekuje ovu akciju. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je saopštio da je angažovano 15.000 policajaca i žandarma na sprečavanju blokade prestonice.

Blindirana policijska vozila su već od nedelje uveče raspoređena ispred “kvantaša” u Renžisu. Njihovo angažovanje poljoprivrednici u štrajku doživljavaju kao pretnju prekomernom silom, u situaciji dok se bore za svoja prava.

Serija mera koju je u petak saopštio premijer Gabrijel Atal nije uspela da smiri bes učesnika protesta. Dok je jedan deo barikada na jugu uklonjen, preko vikenda je došlo do “pregrupisavanja” snaga, pa se od početka ove sedmice, čak, najavljuju i žešći pritisci na vlast, onih koji ne odustaju od insistiranja na većim ustupcima i daljeg ispunjavanja zahteva.

(Tpknews.com/Agencije)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker