ČAK 53,5 ODSTO BDP ČINE DOZNAKE: U Srbiju iz dijaspore godišnje stiže najviše novca

Srpska dijaspora u proseku pošalje oko tri milijarde evra godišnje na ime doznaka, a usmeravanje tog novca u donacije i pokretanje biznisa značajno bi ubrzalo privredni rast Srbije, rečeno je na vebinaru Dijaspora&Donacije, u organizaciji NALED i Lowd Crowd.

Ilustracija Shutterstock

Najviše novca, gotovo 30 odsto, stiže iz Nemačke, oko 15 odsto iz Švajcarske i 8,5 odsto iz Austrije, a obezbeđivanje platforme preko koje bi donirali ili uložili u odabrane projekte, jedno je od efikasnih rešenja da podrže zajednice iz kojih su potekli, ocenjeno je na vebinaru.

Kompanije članice NALED su preko platforme za donacije, na početku pandemije za tek nešto više od mesec dana obezbedile podršku u vrednosti od 250.000 evra za 41 lokalnu samoupravu, i to u hrani, medicinskoj i zaštitnoj opremi, kao i u računarima.

– Takva platforma može da pomogne u povezivanju lokalnih zajednica kojima je potrebna pomoć sa privredom i pojedincima iz zemlje i inostranstva koji tu pomoć mogu da pruže, bilo da je reč o finansijskim sredstvima ili donacijama u proizvodima i uslugama – , rekla je izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović.

– Putem platformi za alternativno i grupno finansiranje kao što je crowdfunding, dijaspora može da pomogne lokalnoj zdravstvenoj ustanovi, finansira obnovu lokalnog muzeja ali i investira u nove startapove i dobre poslovne ideje – , istakla je direktorka GIZ Srbija Daniela Funke.

Dodala je da je cilj projekta “Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji” da se mapira potencijal za saradnju i identifikuje šta su barijere za veća ulaganja dijaspore, kao i da se osnaže lokalne samouprave i nevladine organizacije da osmisle i ponude kvalitetne projekte.

Aktuelna istraživanja pokazuju da dijaspora najčešće donira pojedincima – siromašnim i teško bolesnim licima i to putem namenskih računa, SMS-a ili fondacija.

S druge strane, postoji manjak poverenja u doniranje posredstvom državnih institucija zbog nedovoljne transparentnosti i straha da novac neće otići u prave ruke, naveo je NALED u saopštenju.

(Tpknews.com/Fonet)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker