Novo ruho Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Velikom Gradištu (FOTO)

Prelepo, staro zdanje Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Velikom Gradištu ovih dana dobiće novo ruho.

Na zgradi, zadužbini dobrotvora Save Ž. Obradovića i žene mu Kate, sa početka 20. veka, u toku je zamena dotrajalih prozora i vrata. Nova fasadna stolarija obezbediće potpunu zaštitu ovog prostora u skladu sa namenom objekta, savremenim zahtevima u pogledu termičkog komfora unutrašnjih prostora, a po preporukama energetske efikasnosti zgrada, zaštite od buke, prodora vode i vazduha kroz elemente fasadne stolarije.

Kako je zgrada Biblioteke deo prostorne, kulturno-istorijske celine, radovi na objektu su pod nadzorom i uz dobijenu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva pa nova stolarija zadovoljava i ovaj kriterijum.

Vrednost radova na zameni stolarije je 1.666.666 dinara bez PDV-a, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Veliko Gradište.

Inače, opština ima dugu tradiciju poštovanja i negovanja pisane reči pa se u jednom izveštaju upućenom knezu Milošu, navodi da u Velikom Gradištu postoji Čitaonica, osnovana 1872. godine, lepo opremljena, koja je u to vreme posedovala 36 knjiga i brojila 33 člana. Današnja Biblioteka dostojan je i reprezentativan naslednih stare Čitaonice.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker