VLAST ZABOLE UVO ZA RADNIKE: Štrajkači iz Goše poljubili juče vrata Vlade Srbije, niko iz vlasti nije im se obratio! (VIDEO)

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke nakon jučerašnjeg trosatnog protesta ispred Vlade Srbije niko od predstavnika vlasti nije im se obratio.

Foto: N.M.

Na protestu je bilo oko 100 radnika Goše koji su u štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, a podršku su im dali radnici beogradskog IMT-a.

Učesnici protesta su na kratko blokirali saobraćaj na raskrsnici ulica Nemanjina i Kneza Miloša, ali su novinarima rekli da nisu želeli da izazivaju zastoje u saobraćaju i nezadovoljstvo građana već da vlasti skrenu pažnju da su prinudjeni da zaštitu svojih prava traže u Beogradu.

Oni su najavili nove proteste, verovatno sledeće sedmice, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada i podsetili da im poslodavac duguje oko 30 plata.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je novinarima na protestu da je zahtev radnika te fabrike da im Vlada pomogne da ostvare svoja prava jer je pomagala i drugim privatnim firmama, kao što su Fijat, Gorenje i Agrokor.

On je naveo da danas izvršitelji u Goši plene imovinu po tužbi radnika koji su sudski tražili isplatu zaostalih zarada i da radnici ne znaju šta će zateći kad se vrate u fabriku.

“Nije nam jasno kako je država dozvolila da bivši vlasnik Goše, slovački Žos, sebi obezbedi zaradu od sedam miliona evra, tako što državi nije plaćao poreze, a sada premijerka Ana Brnabić tvrdi da je država uplatom doprinosa dala Goši 250.000 evra narodnih para. Zar nisu i onih sedam miliona evra narodne pare”, zapitao je Vujačić.

Radnici, koji su u poslednja tri meseca primili samo 100 dinara, po njegovim rečima, od države traže i da stupi u kontakt sa vlasnikom te fabrike i da se nađe rešenje za njihove probleme.

Predsednica Asocijace slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je novinarima da Vlada može da reaguje u slučaju Goše, iako je privatna kompanija.

“Država je trebalo da reaguje mnogo ranije, odmah kad je vlasnik Goše prestao da plaća poreze i doprinose”, rekla je Savić i ocenila da je radnicima moguće isplatiti zaostale zarade prodajom vagona koje su sami pravili.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je fabriku početkom marta ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

TPKNEWS/Beta

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker