SA DOLASKOM NOVE 2017: Nove kazne i odluke koje važe od 2017. godine!

Sa dolaskom Nove 2017. godine dolazi i pregršt novih zakona, nameta, poskupljenja, pravila, biće uvedene i novine koje će nam olakšati određene poslove, a za pojedine zemlje neće nam biti potrebna neka dokumenta.

TPKNEWS vas podseća sa čime ćemo sve morati da se suočimo u Novoj godini a što su nadležni najavili, usvojili, i aminovali u Službenom glasniku.

ZAKONI

Primena mnogih izmena i dopuna zakona očekuje se u 2017. godini a među njima svakako najbitniji jesu Zakon o bezbednosti saobraćaja, i Krivični zakon.

Zakon o bezbednosti saobraćaja

– Vozačima u alkoholisanom stanju sa dva promila i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju trajno će se oduzimati vozila. Nov nacrt duplirao je kazne i za ostale vozače sa alkolom u krvi.

Kliknite za uvećanje slike
– Ako se dete do 12 godina vozi a autu bez sedišta kazna iznosi 120.000 dinara umesto sadašnjih 30.000

Krivični zakonik

– Negiranje genocida kažnjavaće se sa šest meseci do pet godina zatvora

– Neoivlašćeno držanje oružja kažnjavaće se kaznom do 12 godina zatvora

– Uvodi se krivično delo polnog uznemiravanja, proganjanja, zatim genitalnog sakaćenja, prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala… U krivično delo polnog uznemiravanja spada, između istalog, na primer i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije, a za to je kazna 3 godine

– Podignuta je i maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora

– Novo krivično delo progananje – kažnjaveče se sa do pet godina zatvora svi koiji proganjaju osobe fizički ali i putem društvenih mreža

DOKUMENTA

Vozačke dozvole

– Rok za zamenu starih vozačkih dozvola novim je do 10. juna 2017. godine

– Od 1. januara 2017. godine Nemačka će priznati srpske vozačke dozvole, pa građani Srbije koji rade i žive u toj zemlji neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji

Lična karta

– Rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu ističe 31.12.2016. godine, građani će i nakon navedenog roka moći da podnesu zahtev za zamenu lične karte izdate na starom obrascu za biometrijsku ličnu kartu i ona će im se izdavati po hitnom postupku.

– Svi punoletni građani Srbije koji još imaju stare lične karte moraju ih lično zameniti u policijskim upravama i stanicama za nove elektronske do kraja 2016. godine.

– Takođe, lične karte ubuduće će umesto pet važiti 10 godina, dok se važenje tog dokumenta za decu produžiti sa dve na pet godina.

– Sa zamenom starih ličnih karata otpočelo se 14.4.2008. godine, a 2011, donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti produžen je rok za zamenu do 31.12. 2016. godine. Takosu građani imali mogućnost da blagovremeno obezbede potrebnu dokumentaciju i da podnesu zahteve za izdavanje nove lične karte.

Zdravstvena knjižica

– 31. decembra istekao je rok za podnošenje zahteva za zamenu starih papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim

Vize 

– Srpskim građanima od Nove godine neće biti potrebne vize za boravak u Kini do 30 dana.

ZAPOSLENJE

– Zaposlenima u Srbiji, koji rade za minimalnu zaradu, biće povećana minimalna satnica, pa će tako umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, od 1. januara minimalna satnica iznositi 130 dinara.

– Nema obezbeđenja bez licence. Preduzeća koja do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu – licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike.

– Od 1. januara 2017. godine važe novi uslovi za dobijanje autorizacije za zdravstveno osoblje u Norveškoj za kandidate s kvalifikacijama iz zemalja koje su izvan EU / EEZ i Švajcarske, što, dakle važi i za Srbiju.

– Da biste dobili autorizaciju kao zdravstveni radnik u Norveškoj, prvo morate podneti zahtev za izdavanje autorizacije na isti način kao i danas.

Proces autorizacije se obavlja u dva koraka

– U prvoj fazi će se razmatrati da li je obrazovanje onog ko podnosi zahtev ekvivalentno sa norveškim obrazovanjem.

– Zahtevi za ekvivalenciju obrazovanja s norveškim obrazovanjem će biti isti kao i danas.

– Obrazovanje izvan EU / EEZ i Švajcarske može odstupati ako se obrazovanje ne smatra ekvivalentnim.

– U nekim slučajevima će biti moguće dobiti potrebnu stručnost kroz praksu, dodatno obrazovanje i / ili profesionalno iskustvo.

– Samo kandidati čije je obrazovanje ocenjeno kao ekvivalentno ili se smatraju stručnim će dobiti potvrdu od Uprave za zdravstvo da mogu nastaviti ka drugom koraku.

– U drugoj fazi, kandidat mora imati završene sledeće kurseve i ispite (dodatne zahteve):

– Dokument o znanju norveškog jezika na nivou B2 po skali Evropskog saveta za jezik (CEFR) (npr. Bergenstest)

– Položen kurs davanja lekova,medikamentregning – (samo za medicinske sestre, lekare, stomatologe i farmaceute, ne i za bolničare).

– Položen stručni ispit (samo za bolničare, medicinske sestre, lekare i stomatologe)

– Pravo na autorizaciju se dobija kada su svi dodatni zahtevi su uspešno završeni i položeni.

– Dodatni zahtevi moraju biti završeni u roku od tri godine.

– Rok će teći od dana kad je procenjeno da je obrazovanje kandidata ekvivalentno ili se podnosilac zahteva smatra stručnim.

– U roku od 3 godine podnosilac zahteva ima prava na ukupno tri pokušaja da položi kurseve nasjonalfag, stručni ispit i davanje lekova.

POSKUPLJENJA

– Od januara 2017. godine počinje naplata putarine na novootvorenoj deonici od Ljiga do Preljine, a istovremeno i poskupljenje putarine na svim deonicama za 10 odsto. Kada se povećaju, od Beograda do makedonske granice ona će zbirno iznositi blizu 1.100 dinara.

– Zbog usklađivanja akcizne politike sa Evropskom unijom, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta, tako da će cigarete duplo poskupeti.

OSTALO

Roditelji će od 1. januara moći elektronski da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji, koja će biti uključena u projekat “Bebo, dobrodošla na svet”.

– Od 1. januara ukida se prema izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

– Građani Srbije mogu već od 1. januara da počnu da skupljaju fiskalne račune kako bi učestvovali u nagradnoj igri, koju oganizuje država i kao glavnu nagradu osvojili stan u Beogradu.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker