VEŽBAO DA POSTANE PLAĆENI UBICA: Toplica iz Prugova zbog ubistva osuđen na 15 godina zatvora (FOTO)

Viši sud u Požarevcu u utorak donelo je prvostepenu presudu kojom je Toplice Živkovića (53) iz Prugova osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Darka Petrovića (35), takođe iz Prugova.

Sudsko veće kojim je presedavao sudija Zoran Janković potvrdilo je sve navode optužnice koju je zastupao zamenik Višeg javnog tužioca Dragan Petrović donelo presudu gde je Toplica Živković osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora zbog počinjenog krivičnog dela ubistva. Pema navodima optužnice ubistvo, koje se dogodilo 30. Januara 2016., je rasvetljeno nakon 40 dana istrage, jer je uzorak DNK, nađen na mestu odakle je pucano, otkrio da je Toplica Živković počinilac ubistva.

– Pucano je iz susednog dvorišta, gde je osumnjičeni mogao dobro da osmotri pokojnog Darka. Ubistvo se desilo kada je Darko sa suprugom Draganom, izašao posle večere iz očeve kuće i krenuo ka svojoj, koja se nalazi u istom dvorištu, pored puta.Dok je obuvao patike, Toplica je u njega, sa udaljenosti od 20 do 30 metara, ispalio dva hica iz lovačke puške, patronama za krupnu divljač. Dramlije su pogodile Darka u rame i grudi, a prošle su i pored glave njegove supruge Dragane i završile u zidu trpzeraje Darkovog oca –, navodi se u optužnici.

Kuća Toplice Živkovića

Kako smo saznali Više tužilaštvo u Požarevcu neće se žaliti na presudu pošto je sud dosudio maksimalnu kaznu, koju su I tražili, a advokati sada, osuđenog Toplice Živkovića, angažovani iz kancelarije Tome File, koji nisu prisustvovali izricanju presude, najverovatnije, nakon dobijenog pisanog otpravka presude, će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Otac ubijenog Darka Rajko Petrović koji je, kao I na svim dosadašnjim suđenjima, prisustvovao izricanju presude kaže da, iako je ubica njegovog sina osuđen na maksimalnu kaznu zatvora, nije zadovoljan zbog toga što je ubica njegovog sina optužen samo za obično ubistvo, a ne za svirepo zašta su postojali razlozi, gde je zaprećena kazna znatno veća od dosuđene I ide od 10 do 40 godina zatvora. – Po sramnoj kvalifikaciji tužilastva, obično ubistvo, sud je presudio najveću kaznu od 15 godina. Iako je utvrđeno da je ubistvo učinjeno bez razloga i namerno na podmukao način. Posavetovaću se sa mojim advokatima da li možemo da se žalimo Apelaciji I da tražimo da se optužnica promeni I da se ubica optuži za teško ubistvo, zašta imamo argumente, I da se na ponovljenom suđenju njemu sudi za to delo I da se osudi na najveću kaznu, od 40 godina. Samo tako Pravda će biti zadovoljena, jer mi je sin ubijen na pravdi Boga. Ubica nije imao nikakve razloge za to sem, kako je pričao po selu da želi da postane plaćeni ubica I na taj način zaradi pare. Prema svemu sudeći on je mog sina ubio vežbajući za taj posao –, rezegnirano kaže otac ubijenog Darka dodajući da, ako ova presuda ostane, da će ubica izaći na slobodu I ponovo nekog ubiti, jer mu je takav sklop ličnosti, a I boluje od manije gonjenja.

Otac ubijenog Darka Rajko Petrović

Inače, Toplica je 1996. godine ubio Novicu Spasića, zvanog plovan, ispred bifea sportskog kluba u Prugovu. U toku svađe, iz sportskih gaćica izvadio je pištolj i u Spasića ispalio pet hitaca, a onda otišao, pa se vratio i ispalio mu još jedan u glavu. Za ovo ubistvo dobio je 11 godina zatvora, devet za ubistvo plus dve zbog toga što je hicem u glavu „overio“ Spasića, a robijao je u požarevačkog Zabeli.

Rupe u zidu od kuršuma koje je ubica ispalio

Pema našim saznanjima Toplica je u zatvoru dobijao povlastice, jer mu je jedan vaspitač bio rođak, pa je ostvario pravo izlazak vikendom. Prilikom jednog izlaska izvršio je razbojništvo, pa je osuđen na sedam godina zbog tog krivičnog dela. Zbir ukupne zatvorske kazne iznosila je 18 godina, ali, pošto je u to vreme maksimalna zatvorska kazna bila 15 godina, u zatvoru je bio ukupno toliko. Na slobodu je izašao pre četri godine, ali se ni tada nije smirio. Meštani kažu da je bio preke naravi, da je bio povezan sa nekim sumnjivim paljevinama i da je uvek nosio oružje sa sobom, kojim je gađao i razbijao javnu rasvetu u selu i sijalice meštanima ispred kuća. Takođe, govorio je i da njemu nije problem, kad je to već jednom uradio, da ponovo nekog ubije.

Ubijeni Darko Petrović

OTKUD MU PARE?

Meštanima Prugova bilo je sumnjivo i što se Toplici imovinsko stanje nakon izlaska iz zatvora naglo povećalo.
– On je za kratko vreme sazidao kuću, kupio auto “audi A8” i traktor, pa se svi čudimo otkud mu sve to, kad nigde nije bio zaposlen – pita se ovaj meštanin.
Prugovčani kažu i da su u ovom selu i okolini u poslednjih 50 godina bila samo dva ubistva.
– A za oba je odgovoran Toplica. Nadamo se da će se ovom presudom vratiti mir u selo – navodi ovaj meštanin.

POSLE SMRTI DOBIO SINA

Darkova supruga, koja je u vreme njegovog ubistva bila u podmakloj trudnoći, dva meseca nakon njegove smrti se porodila i na svet donela muško dete.
– Moja snaja zbog svih događanja I stresa usled Darkovog ubistva, u osmom mesecu trudnoće doživela je moždani udar, zbog čega je operisana. Ipak, na svet mi je donela zdravog unuka, koji sada ima dve godine, I koji mi je uspomena na mog pokojnog sina. Ja ga sada čuvam I pazim I svu ljubav koju sam imao prema Darku preneo sam na njega –, kaže u razgovoru za naš list otac ubijenog Darka, Rajko Petrović.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker