UZ MIRIS PEČENIH PRASIĆA I JAGNJIĆA: I ove godine pobedio pasulj “gradištanac” (FOTO)

Sedamnaesta po redu Pasuljijada u gradskom parku na Dunavskom keju u Velikom Gradištu, do sada je najbrojnija po učešću onih koji su želeli da pokažu svoje kulinarsko umeće. Ove godine najbolja je bila ekipa iz Despotovca, i nagrada je otišla domaćicama ovoga kraja.

Foto: Promo

Čitavog subotnjeg dana Dunavskim kejom širio se miris pasulja, pomešan sa mirisima pečenih prasića i jagnjića koji su se polako okretali a oko njih su uživale brojne vesele ekipe najvrsnijih majstora u ovom poslu koje je pasulj, “gradištanac” okupio i ove godine. Uz po koju čašicu rakije i vino koje kako kažu, najbolje ide uz pečenje, uživali su kraj svojih kotlića, krčkajući pasulj na tihoj vatri, po recepturi koju je retko ko želeo da otkrije.

– Dva puta smo pobedili, nadamo se i ovoga puta. Pasulj “gradištanac” ima tradiciju, poseban šmek i ukus, lako se kuva još ako mu dodate sve ostale sastojeke uspeh je zagarantovan. Mi se nadamo pobedi, ali i ako ne bude, uživanje i druženje nam neće izostati. Bitno je da smo se okupili oko kazana, uživamo a da li je dobar pasulj pokazaće se na kraju. Verujem da će se naš kazan isprazniti do dna – , kaže Dragan Tisanović iz Velikog Gradišta iz ekipe “Vinarija Stokić”.

Dragan Tisanović/Foto: Promo

Mnogo je ekipa koje su privlačile posetioce i svojim zanimljivim imenima. Desetak prelepih devojaka, svoja kulinarska umeća u kuvanju pasulja prezentovale su natenane iako naziv nikako nije odgovarao njihovom izledu. Zgodne, lepe, vesele sa keceljama oko struka, činile su ekipu “Vinjak brigada”. Ništa manje pažnje mnogobrojnih posetilaca nisu privukli ni oni koji su pasulj kuvali u tri kotlića. Kampujući na Srebrnom jezeru pasulj je često na meniju, pa je tako svako iz ovog sastava i iz svog kraja doneo po neku “caku” i tako rešili da se upuste u ovu avanturu.

Njihov zanimljiv naziv ekipe dosta govori. Kako kažu, “Ako se ne opasuljiš sada, opasuljićeš se naredne godine”. To su ponosno nosili na svojm majicama i za osmišljen naziv, nagrada nije izostala.

Foto: Promo

Ipak, zna se ko od vajkada najbolji pasulj kuva. Dugačka kolona znatiželjnika kojoj se nije video kraj, čekala je na svoju porciju. Vojska Srbije garnizon iz Požarevaca i ove godine na stotine porcija ponudila je građanima koji su želeli da probaju i uvere se u neodoljiv ukus čuvenog vojničkog pasulja.

– Zadvoljstvo je kuvati pasulj za građane kojih je u ovolikom broju. Pored pasulja “gradištanca” koji je najbolji, dobro meso, luk i puno ljubavi, naš vojnički pasulj se odvaja od drugih. Ostalo se ne odaje, jer je to, “vojna tajna” – kroz šalu kaže majstor u ovom zanatu, pripadnik Vojske Srbije Požarevačkog garnizona, Jovica Micić.

Turistička Organizacja Opštine Veliko Gradište uz Gradsku upravu mogu biti više nego zadovoljni ovogodišnjom posećenošću 17. Pasuljijade koja je okupila 150 učesnika.

Ljubitelji dobrog zalogaja i zabave, uživali su i u brojnim štandovima na kojima su vredne domaćice izložile različite đakonije kuhinje ovoga kraja. A sve to upotpunio je koncert grupe Ok bend održan na Dunavskom keju uz koji su svi nakon dobrog obroka uživali i svojim kućama krenuli puni utisaka i ako ništa drugo bogatiji za još jedno novo prijateljstvo.

(Tpknews.com/Telegraf)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. parada pijanstva i kiča

    kao uostalom i sve druge slične manifestacije po Srbiji, samo služe da bi narod dobio – hleba i igara

    tako je odvajkada…eto dođe 21.vek, mnogi su otišli daalekoo daleko, a naš narod i dalje ostade prost i naivan kao u plemenskoj zajednici

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker