GRADIŠTANCI BESNI: Migranti će ipak naseliti njihov grad, Milić tvrdi da je sve pogrešno shvaćeno!? (VIDEO)

Vest koju smo u sobotu objavili da će na teritoriji opštine Veliko Gradište biti smešteno 800 migranta, izazvala je u Gradištancima bes i strah. Komentari su – odoše kuće pradedova Sirijcima i Avganistancima.

– Onima koji su to odobrili, dabogda unuci bili Arapi – stav je Gradištanaca. Samo što predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, tvrdi da je sve pogrešno shvaćeno!

Predsednik ističe da je sve ovo neistina, i da rukovodstvo opštine Veliko Gradište do sada niko nije kontaktirao u vezi dolaska, odnosno smeštaja migranata na teritoriju ove opštine.

Takođe, predsednik Milić dodaje da je njima nepoznat i izvor ovih informacija koje mi imamo, te da su zbog toga potpuno nerelevantne navedene tvrdnje. Štaviše, predsednik se nadovezuje na snimak vesti koji smo objavili na našoj internet strani sajta “Tpknews.com“, gde ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, nigde ne pominje opštinu Veliko Gradište. Tvrdeći na osnovu toga da se po njegovom mišljenju ova vest pokazuje kao dezinformacija.

Jeste, tačno je da su na snimku pomenute samo 8 opština tj. napomenute su opštine u kojima će biti smešteno od 1.000 pa na više migranta. Međutim, u nastavku snimka, lično ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, naglašava da se projekat realizuje u 25 opština u Srbiji, a kako nam je naš pouzdani izvor iz vrha SNS-a potvrdio, u okviru ovog programa koji je ministar Zoran Đorđević potpisao sa direktorom Kancelarije Nemačke razvojne banke “KfW” u Srbiji Arne Gos, na teritoriji opštine Veliko Gradište treba da bude smešteno 800 migranta, dok u opštini Žabare 1.000 migranta.

Od 800 migranta koji treba da budu smešteni na teritoriji opštine Veliko Gradište 400 migranta biće smešteno u kasarni u samom centru Gradišta, koja će biti preuređena i adaptirana za njihov prijem, dok će ostatak biti raspoređeno po napuštenim domaćinstvima po selima.

Kako nam je naš izvor potvrdio, posle izbora na osnovu nove izmene i dopune Zakona o implementaciji Programa jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom, tj. po selima u opštinama u kojima treba da budu smešteni migranti, država Srbija će privremeno oduzeti sva napuštena domaćinstva i ista dodeliti ih porodicama migranta, stim što ukoliko u nekoj porodici migranta kojoj je dodeljeno privremeno oduzeto domaćinstvo, rodi se dete, automatski toj porodici se dodeljuje državljanstvo Srbije i oduzeto domaćinstvo prelazi u njihovo vlasništvo.

U vezi ove vesti o migrantima, kontaktirali smo i predsednika opštine Žabare, kome smo postavili par pitanja:

– Da li je tačno da država Srbija ima u planu da na teritoriji opštine Žabare smesti 1.000 izbeglica-migranta? Ukoliko je tačna informacija, kako i gde će biti sistematizovani? Koliko će opštinu da košta ta njihova sistematizacija i kako opština planira da ih integriše sa lokalnim stanovništvom?

Na ova pitanja predsednik opštine Žabare, Jovan Lukić nam je odgovorio da nije istina, i da kao što niko nije do sada obavestio rukovodstvo opštine Veliko Gradište, tako isto niko nije obavestio ni rukovodstvo op Lukić tine Žabare o bilo kakvom naseljavnju migranta u opštini.

– Jedino što su nam javili za sada je, da će nam ministarstvo za rad i ovi Nemci dati određena sredstva za rekonstrukciju Centra za socijalni rad – , naveo je Lukić.

Na naše drugo pitanje, u slučaju da vas ministarstvo obavesti da u opštini Žabare mora da bude smešten određeni broj izbeglica-migranta, da li će opština to da prihvati?

– A šta nam drugo preostaje… mi ćemo se potruditi da ne dođe do toga. Ali… s obzirom da mi nemamo gde da ih smestimo tj. nemamo kasarnu, nemamo neku napustenu skolu, potrudićemo se svim snagama da nas zaobiđu i nastave put za Gradište – , rekao je Lukić.

Dakle, i predsednik opštine Veliko Gradište, a i predsednik opštine Žabare ističu da rukovodstvo ove dve opštine do sada niko nije kontaktirao u vezi dolaska, odnosno smeštaja migranata na teritoriju ovih opština. Međutim, i da se odigra ovaj najcrniji scenario, predsednik opštine Žabare svoju kvotu migranta, poslaće u opštini Veliko Gradište.

Međutim, najbitnija stvar koju na kraju izdvajamo su sledeće rečeni predsednika opštine Veliko Gradište, Dragana Milića: “Ukoliko organi opštine Veliko Gradište budu imali bilo kakvih dodatnih informacija u vezi smeštaja migranata na teritoriju opštine, o tome će blagovremeno obavestiti naše građane.“

Dakle, ove Milićeve reči jasno ukazuju da tako nešto ipak moguće i da nije isključeno da se desi, a o tome, posle izbora, građani će biti blagovremeno obavešteni, kako bi bili spremni.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Ne 800 nego 80 migranata predstavlja opasnost turizmu, osnovnoj grani opstine Gradiste. Kako ce da objasnite generacijama vikendasa obijene vikendice, upadanja u posed, ocete li da se osecate bezbedno na kupanju na jezeru ako iza vas cuci grupa uspaljenih mladica, koja devojka ili devojcica ce smeti da bude u bikiniju na plazi…I jos vam prete skupljanjem kapilarnih glasova. Motku u ruke dragi moji Gradistanci.

  2. Došli su da vas oslobode. Ne trebate da brinete ništa. Kod nas u Sloveniji tvrde, da če biti za 30 godina sve njihovo.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker