S TAMAROM U AKCIJI U KUČEVU: Renovirana kuća sedmočlane porodice Perić iz Voluje (VIDEO)

Porodica Perić je najsiromašnija romska porodica u opštini Kučevo

Bez obzira na materijalnu nemaštinu, Slađan i Daniela su iz 17-godišnjeg braka odgajili 5-ro divne dece koji su odlični đaci.

Ekipa “S Tamarom u akciji” u Voluji

Slađan je imao razvedene roditelje i veoma teško detinjstvo, za razliku od supruge, ali su zajedno želeli da imaju veliku porodicu. Na početku braka bili su primorani da žive u zajednici sa Slađanovim ocem, koji oboje pamte kao najteže godine braka.

Međutim Slađan je vrednim radom na građevini uštedeo dovoljno novca da kupi kuću u veoma lošem stanju, u selu Voluje u blizini Kučeva. Koliko god da je kuća bila stara, od blata, bez kupatila, pristojne stolarije, Perići su bili zadovoljni jer su živeli sami, niko ih nije maltretirao niti uslovljavao za osnovne životne potrebe. Žive od Slađanovih dnevnica, socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Deca David (13), Andrijana (11), Anđela (9) dobijaju knjige i školski pribor, kao i ishranu u školi od mesne zajednice. David, Andrijana i Anđa idu i na čuveni volujski folklor koji se izvodi na štulama, odakle su ih drugari i prijavili za emisiju ”S Tamarom u akciji”. Zajedno pomažu majci, čuvaju mlađu sestru Katarinu (5) i najmlađeg brata Andriju (1).

Tamarina ekipa je imala još jednu paklenu nedelju koja je pre svega bila teška zbog vremenskih uslova za rad. Uz ogromnu pomoć opštine Kučevo, javno-komunalnog preduzeća iz Kučeva, mnogih privatnika koji su pomogli materijalnom i ljudstvom, Tamarina ekipa je uspela da Perićima uvede vodu u kuću, napravi kupatilo i kuhinju, sredi, krov, okućnicu, fasadu i uredi dvorište.

Uz ogromne radove, Tamara je sa Perićima otkrivala prelepe prirodne lepote Zvižda i Homolja. Obišli su pećine Ceremošnju i Ravništarku, objasnili uz pomoć velikog broja kulturno-umetničkih društava kako izgleda manifestacija Homoljski motivi, kako se ispira zlato na pritokama Peka, kako se igra folklor na štulama…. Poseban gost u ovoj epizodi je dolazak jedne od najvećih zvezda naše narodne muzike Izvorinke Milošević, koja je u svom rodnom selu Neresnica objašnjavala lepote muzike i običaja Vlaha u tom kraju naše zemlje.

(stamaromuakciji.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker