REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Britanci počeli ispitivanja novog leka koji blokira razvoj kovida

Britanski naučnici počeli su sa kliničkim ispitivanjima novog leka sposobnim da spreči zarazu virusom Sars-CoV-2.

Foto: EPA/EFE

Britanski naučnici počeli su sa kliničkim ispitivanjima novog leka protiv kovida-19 baziranog na antitelima, koji su razvili Univerzitetski koledž londonskih bolnica, trast Nacionalne zdravstvene službe (UCLH), i kompanija AstraZeneka, objavio je britanski list The Guardian.

Ovaj lek bi mogao da spreči da osoba koja je bila izložena korona virusu razvije bolest izazvanu njime, a imunitet bi mogao da traje između šest i 12 meseci.

Novi lek mogao bi da obezbedi trenutni razvoj imuniteta na Covid-19 i da se koristi kao hitna terapija kod bolničkih pacijenata i korisnika domova za negu stare.

Lek bi bio podesan i za korišćenje među članovima domaćinstva u kojima je jedan član zaražen koronavirusom, kako bi se sprečilo da se i ostali razbole, ali i među studentima, kod kojih se Covid-19 brzo širi.

Tim naučnika se nada da će ispitivanja pokazati da lek pruža zaštitu od Covida-19 između šest i 12 meseci. Ukoliko bude odobren, lek će biti ponuđen onima koji su bili izloženi virusu u prethodnih osam dana.

Smatra se da bi lek mogao da bude dostupan u martu ili aprilu, ukoliko dobije dozvolu za upotrebu nakon razmatranja rezultata ispitivanja.

U ispitivanju učestvuju ULCH, nekoliko drugih bolnica u Velikoj Britaniji i mreža od preko sto institucija širom sveta.

ULCH je ovog meseca postao prvo mesto na svetu u kojem se sprovodi kontrolisano ispitivanje leka, u kojem dobrovoljci primaju i placebo.

Ispitivanja ovog novog leka vodi profesorka dr Katrin Hulahan, virusolog UCLH-a.

– Ako bismo mogli dokazati da ovaj tretman deluje i može sprečiti da se ljudi koji su izloženi virusu Covid-19 da se zaraze, to bi dodalo još jedan bitan element u arsenal oružja koji se razvija za borbu protiv ovog opakog virusa – , kazala je profesorka dr Katrin Hulahan.

Dr Katrin Hulahan virusolog UCLH-a navodi da je do danas lek primilo deset dobrovoljaca – osoblja, studenata i drugih, koji su bili izloženi virusu kod kuće, u bolnicama ili na fakultetima. Ona i njene kolege će pratiti učesnike ispitivanja kako bi utvrdili ko je od njih razvio Covid-19.

UCLH će u odvojenom ispitivanju istražiti da li bi lek takođe mogao da zaštiti ljude sa kompromitovanim imunim sistemom, kao što su, na primer, onkološki pacijenti koji primaju hemoterapiju ili osobe zaražene HIV-om.

Naučnici tvrde da bi novi lek mogao znatno da smanji smrtnost od posledica kovida-19.

Lek sadrži kombinaciju monoklonalnih antitela pod nazivom AZD7442, koja su proizvedena u laboratoriji.

(Tpknews.com/The Guardian)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker