OGLASILO SE MINISTARSTVO: Koji su motivi lica koja su sprečila radnike socijalnog da oduzmu decu iz porodice Dačević?

Posle neuspelog pokušaja Centra za socijalni rad iz Blaca da realizuje privremenu meru i decu iz porodice Dačević premesti u drugu srodničku porodicu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji saopštilo je da će ispitati još jednom ceo slučaj i o tome obavestiti javnost.

Screenshot

Kako se navodi u saopštenju, radnici Centra za socijalni rad iz Blaca su pokušali da decu iz porodice Dačević premeste u drugu srodničku porodicu u kojoj su deca inače i odrasla, a na osnovu stručne procene da je to adekvatno i za decu bolje rešenje od sadašnjeg.

Ministar Ratko Dmitrović imao je seriju razgovora sa stručnim saradnicima iz samog Ministarstva i van njega, a dobijen je i vrlo detaljan izveštaj s mesta događaja, napominje se u saopštenju.

Ističe se da Ministarstvo prati situaciju iz sata u sat.

“Utvrdiće se da li su i u kojoj meri radnici Centra za socijalni rad prekoračili svoja ovlašćenja, ima li tu elemenata disciplinske, prekršajne i krivične odgovornosti, kao i to ko su treća lica čije delovanje, od početka, u ogromnoj meri utiče na ovaj slučaj. Koji su njihovi motivi? Samo humanost ili još nešto”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Sve što bude preduzeto imaće samo jedan cilj, da M. D. (10) i M. D. (13) rastu i razvijaju se u za njih najboljem mogućem okruženju, zaključuje Ministarstvo.

Na društvenim mrežama se juče pojavio snimak na kome se vide radnice Centra za socijalni rad u Blacu koje pokušavaju da odvedu u hraniteljsku porodicu dvoje maloletne dece i odvoje ih od njihove bake i da se dečak tome opire.

https://twitter.com/rilivadivuk/status/1373007756790218756

I dok napaćena dečija duša strahuje od novog dana i neizvesne budućnosti, pokazuje nam rame na kojem se vidi ogromna modrica koja je nastala kada su jedna radnica Centra za socijalni rad u Blacu i direktorka Ivana Petrović pokušavale na silu da ga izvuku iz kuće.

Foto: S. M.

Marijana i Marko, koji već duže žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom, u strahu su da će im radnice Cenatra za socijalni rad ponovo zakucati na vrata.

– Čim naiđu kola, oni gledaju na prozor. Evo ih bako, evo ih… Ni Marko, ni ja nismo spavali. Marijana kaže ne daj Bože da mi brata odvedu ja ću da se ubijem. Deca su emotivno vezana za mene, kao i ja za njih – priča vidno uzmenirena baka LJiljana.

Kako kaže, dok je bila u bolnici tri i po, četiri meseca niko nije došao iz Centra za socijalni rad da obiđe decu.

– Marka su vukli, izašla sam sa kolicima, gurnuli su me unutra, počeli da me vređaju. On je ušao u kupatilo, pa su i ta vrata razvalili. Najteže mi je što sam invalid. Maltretiraju i decu i mene, ali boriću se do poslednje kapi krvi – poručuje Ljiljana.

– Plašim se i nisam spavao celu noć i blokirao sam vrata da ne banu, jer svaki put kada neko prođe…- kaže Marko kroz suze.

Marko je zadobio i povrede. Ima masnice na ruci, koje su napravile, kako kaže, socijalne radnice u pokušaju da ga izvuku iz kuće. Zbog povreda koje zadobio potražio pomoć u prokupačkoj bolnici i sanirane su mu, a zakazan mu je i pregled kod psihijatra zbog šoka koji je doživeo.

Snimak drame koja se dogodila juče u njihovoj kući na društvenim mrežama objavio je Dejan Milošević. Milošević napominje da su deca isprepadala.

– U ovoj kući ima uslova za život, sigurna su, imaju sredstva za život – napominje Milošević, koji ih je danas posetio.

Kada je pre mesec dana Srbija saznala za njihov slučaj i sudbinu, njihov život se malo promenio na bolje. Sa svih strana stizala im je pomoć i to ih je motivisalo da idu dalje. Baka Ljiljana podnela je i zahtev za starateljstvo nad decom, te je sud sada taj koji bi trebalo da donese odluku kome deca pripadaju. Do tada, po zakonu, oni ne bi trebalo da se diraju, odnosno menjaju dom.

MAJKA IM JE PREMINULA OD RAKA

O sudbini i tragediji mališana zna cela Srbija, jer se ovo dvoje dece samoe brine o baki već skoro dve godine. Od kako im je majka preminula od raka u 33. godini preminula, oni žive sami.

Petnaestak dana po njenoj smrti, izgorela im je kuća, a Ljiljanin sin se preselio da živi u Blace i retko dolazi. On je zapravo, kao otac dece i njihov staratelj. Posle požara baka i deca su prešli u pomoćnu zgradu koju imaju u dvorištu i zahvaljujući meštanima sela ovaj prostor je sređen, te sada tu žive. U međuvremenu Ljiljana se razbolela, pa joj je pre pet meseci amputirana noga. Svo troje žive od deset hiljada socijalne pomoći i deca se brinu o svojoj baki.

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Otimanje dece i njihovo odvajanje je veoma veliki greh. Umesto da siromašnim porodicama država pomaže ona im otima decu i plaća debelo hraniteljske porodice a kako je deci tamo to njihove male duše znaju. Verovatno se neka deca i prodaju za veliku lovu jer je trgovina decom kod nas odavno dobro razradjen posao. Udružio se kao ljudi i roditelji i sprečimo ovu otimačinu. Jer kako su krenuli i naša će deca doći na red.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker