Nagrađeni najbolji filmovi na 9. “Silafestu“ u Velikom Gradištu (FOTO)

U petak, 01. septembra, u Velikom Gradištu, na završnoj večeri 9. međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma “Silafest“, dodeljene su nagrade za najbolja ovogodišnja filmska ostvarenja.

“Ove godine smo, pored fantastičnih turističkih i promotivnih, videli i izuzetne ekološke filmove. Filmove koji nas teraju da zaista razmislimo kako živimo i o tome šta zapravo činimo planeti na kojoj živimo. Kao da zaboravljamo da mi, kao ljudska vrsta, nemamo rezervno mesto za život.“, rekla je svetska i evropska šampionka u karateu, Tatjana Petrović, voditeljka ovog Festivala.

“Turizam i ekologija su postale nerazdvojne kategorije u realnosti u kojoj smo danas. Niko ne želi da provodi svoj godišnji odmor i troši novac u mestima gde je životno okruženje ugroženo. Opština Veliko Gradište je jedna od retkih opština u Srbiji u kojoj je odlaganje komunalnog otpada odavno rešeno, što indirektno utiče i na porast broja turista.“, rečeno je na završnoj večeri festivala.

“Silafest je, pre devet godina, postao neodvojivi deo Velikog Gradišta i svi se iskreno nadamo da će tako i ostati“, rekla je Tanja, zahvalivši se na podršci opštini Veliko Gradište, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije, Kulturnom centru i Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište, Preduzeću Ariva i svim posetiocima, ljubiteljima filma.

Žiri 9. Silafesta koji su činili poljski producent i oskarovac, Zbignjev Žmudski, direktor fotografije, prof. dr Emilija Stoeva, iz Bugarske, poznati bosanski režiser, Hasan Arnautović, stručni saradnik za odnose s javnošću u Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu, Vladimir Pavković, i muzičar i kompozitor, Vladimir Racović, od 67 prikazanih filmova dodelio je nagrade sledećim najboljim ostvarenjima.

Gran-pri za najbolje filmsko ostvarenje na 9. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma „Silafest“ dodeljen je filmu In the name of life 1999, autora Boška Savkovića.

Nagradu Zlatni talas za najbolji turistički film dobilo je ostvarenje Mystery of Mersin, autora Onur Kıratlı iz Turske, dok je za ekološki film nagrađen In the name of life 1999, Boška Savkovića.

Srebrni talas u kategoriji turizma dodeljen je filmu Turismo Centro Portugal – Preferred Destination ECTAA´s 2017, Sare Reis iz Portugala, a u kategoriji ekološkog filma Lake of Apples, autora Ljube Stefanova iz Makedonije.

Zlatni Pinkum za najbolji turistički film pripao je ostvarenju Sokobanja – Zeleno srce Srbije, autora Dušana Stojančevića iz Srbije, a filmu Podvodni Metropolis, Dragana Milutinovića iz Srbije pripao je Zlatni Pinkum za najbolji ekološki film.

Srebrni Pinkum za najbolji turistički film dobio je film Nušićijada, autora Igora Miljkovića iz Srbije dok za najbolji ekološki film ova nagrada nije dodeljena.

Na Festivalu su dodeljene i nagrade Plavi Dunav, u svakoj specijalnoj kategoriji turističkog filma, Beli bagrem za najbolji opšti senzibilitet filma, autorsku muziku, kameru, montažu i najbolju režiju kao i specijalne nagrade žirija po kategorijama.

TPKNEWS/TOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker