DO KRAJA GODINE: Elektronsko prijavljivanje beba, u Požarevcu?

Realizacija projekta E-beba, koji roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem interneta, trebalo je, prema ranijim najavama, da počne još u martu, ali za sada sistem funkcionise samo u određenim porodilištima.

danijela-ristic

Prepune čekaonice i šetnja od šaltera do kancelarije s tek rođenom bebom, kako bi dobila mesto boravka i izvod iz matične knjige rođenih uskoro će u celoj Srbiji postati prošlost.

Roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, već će moći elektronski da prijave bebu. Zatim će država na adresu na koju je beba prijavljena poslati i izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja.

Prema rečima Danijele Ristić glavne sestre Ginekološko – akušerske službe Opšte bolnice u Požarevcu, roditelji mogu na jednom mestu elektronski da prijave novorođenče.

“Zahvaljujući ovom projektu, procedura je sada jednostavnija, jer roditelji imaju mogućnost da prijave ime deteta, mesto prebivališta i zdravstveno osiguranje sve na jednom mestu. Procedura je vrlo jednostavna i ceo postupak je besplatan. Prvu prijavu smo uzeli 11. jula i do sada je 369 kompletnih zahteva zavedeno”, kaže Ristić.

Kako se navodi na sajtu Minisatrstva zdravlja RS u čitav projekat uključeni su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker