STRUČNA I NOVČANA POMOĆ VLASIMA: Ministarka Čomić posetila Nacionalni savet Vlaha (VIDEO)

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić, posetila je danas Nacionalni savet Vlaha u Republici Srbiji čije je sedište u Petrovcu na Mlavi.

Foto: Promo

Na sastanku se govorilo o problemima sa kojima se susreće Nacionalni savet Vlaha u radu, budućem popisu stanovništva, kao i o standardizaciji vlaškog jezika.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog predstavlja alat za sve ono što su problemi, osećanja nepravde i želje da Vlasi u Srbiji žive kvalitetnije, govoreći svoj jezik, živeći u slobodi i u odličnim odnosima sa većinskim narodom.

– Stalo mi je da ljudi budu ponosni na svoj identitet – , istakla je ministarka Čomić, i osvrnula se na problematiku informisanja na jezicima nacionalnih manjina i njihovom predstavljanju u programima Javnog servisa.

Predsednik NSV Novica Janošević, rekao je da su utisci nakon sastanka veoma pozitivni, i da su naišli na puno razumevanje od strane ministarke i njenog tima. Janošević je istakao da očekuje iznalaženje rešenja uz svu logističku i stručnu pomoć Ministarstva.

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo imali iskrene, otvorene, kreativne razgovore sa predlozima za budući rad, koji će se, nadam se, okončati sa našim ozbiljnim početkom izgradnje jednog instituta, muzeja, arhiva, mesta u kome će biti sećanje na tradiciju, na istoriju i kulturu Vlaha, koja je naša zajednička jer je to ono što većinu čini stvarno bogatom u jednom društvu, šarenilo manjine – , rekla je ministarka Čomić.

Sastanku su pored ministarke Čomić i predsednika Nacionalnog saveta Vlaha Janoševića, prisustvovali državni sekretari Ninoslav Jovanović i Olena Papuga, pomoćnica ministra Ivana Antić, predsednik Izvršnog odbora NSV Radiša Dragojević, sekretar NSV Bojan Modrlanović, predstavnica Odbora NSV za službenu upotrebu jezika Jadranka Grbinović, predstavnica Odbora NSV za obrazovanje Rozica Dragojlović, direktor Zavoda za kulturu Vlaha Miodrag Kokelić, predstavnik Odbora NSV za obaveštavanje i informisanje Miloš Petrović.

Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva su se sastali sa predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem i predsednikom Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Milančetom Aćimovićem.

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Danas janošević vlah, sutra presednik sns-krimosa u Kučevu, malo li je za preko 200000 din. + dnevnice, % ugradnje, i sl. pa malo li je? Jadan li je narod koji za ovakve daje glas, tj. svoju budućnost.

  2. Neznam ko im je bio prevodilac, verovatno Miloš Petrović diplomirani profesor Vlaškog jezika? Ne brukajte više ovaj narod, ne derite im više kožu, radite to iz ljubavi a ne za toliko velike plate, u ovoj opštini verujte ima gladne dece, pobrinite se malo za njih. Na čelu Vlaškog NS su bivši propali političari Janošević i Dragojević kojima niko više ne veruje ništa.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker