KOJI SU UZROCI POMORA RIBE? Šta se dogodilo zlatonosnom Peku u Braničevu?

Umesto čestica zlata meštani sela Braničevo u opštini Golubac, kako kažu, krajem avgusta iz reke su vadili mrtvu ribu. Prethodno posiveli, zlatonosni Pek je i pobeleo.

Foto: Privatna arhiva

Kada je stigao na lice mesta, 27-godišnjeg Stevana Gajića je dočekao veliki broj uginulih riba na obali i površini Peka, oko popadalih grana u koritu reke koja protiče kroz njegovo rodno selo Braničevo, u opštini Golubac.

Smrad koji se godinama širi nizvodno od cevi, za koju ovaj Braničevac kaže da vodi do hladnjače, bio je „toliko intenzivan” da ga je osetio i kod kuće, pre nego što je stigao do vode.

– Ne mogu da ga uporedim ni sa čim, baš je bilo gadno i nepodnošljivo – , ističe Gajić.

Ubrzo su došli i drugi stanovnici sela, kao i ribočuvari koji su kasnije uklonili mrtvu ribu, prethodno je razdvojivši po vrstama. Odmah su, navodi Gajić, „alarmirali sve službe i institucije”.

Na teren je izašao i inspektor za zaštitu životne sredine opštinske uprave Golubac, a nadzor je, dodaje, obavio i u hladnjači „odakle je sprovedena cev iz koje se izliva otpadna voda”.

Meštani Braničeva sumnjaju da je uzrok pomora upravo ispuštanje otpadnih voda iz ovog objekta za skladištenje voća.

– Znamo da je cev sprovedena odatle, znamo da reka ne smrdi iznad, već samo tu kod cevi gde se izliva otpadna voda, i znamo da je uginulih riba bilo samo nizvodno – , tvrdi Gajić.

On kaže i da je pomora riba bilo i u prvoj polovini jula, kada se na Peku pojavila „siva sluz”. Tada je, dodaje, kontaktirao hladnjaču gde mu je rečeno da je to „potpuno zelena fabrika”.

– Niko nije za to da se hladnjača zatvori, taman posla, ali ovo mora da se reguliše i bude u skladu sa životnom sredinom, nećemo valjda dozvoljavati da trujemo reku koja nam teče kroz selo – , kaže Gajić.

Uzorci vode i uginulih riba su, dodaje, predati nadležnim institutima i još uvek se čekaju rezultati analiza.

Na pitanja da li je bilo ispuštanja otpadnih voda iz hladnjače u Pek te avgustovske noći ili tog jutra, kao i kako hladnjača tretira otpadne vode iz postrojenja, do objavljivanja teksta iz beogradskog preduzeća “Coolfood” nisu odgovorili.

(Tpknews.com/S.A./BBC)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Katastrofalno ,a još i teže i gore je to što ljudi koji žive uz Pek u dužini od 126 km njegovog toka..POTPUNO ZAMRZNUTI EGZISTENCIJALNIM STRAHOM I SAMOCENZUROM …ne smeju da pisnu a kamoli da se okupe u zaštiti svoje sopstvene reke reke Pek …
    Pravi ,,AFRIČKI KONGO REGION,,…
    Svim tim ljudims tamo treba POMOĆI…i bukvalno ,,odmrznuti,, od tog egzistencijalnog straha…Jer oni tamo ne žive u Evropi u 21.veku… I da ne ponavljam beć napisano ispod susednog članka o Majdanpeku,Starici ,ministarki… Ovaj brutalno pritisnuti i ,,ugušeni,, i sada pravi ,,AFRIČKI KONGO REGION,…mora pod hitno da se EVROPEIZUJE.
    Tačka.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker