JEDNOGLASNA ODLUKA: Vučić kandidat za predsednika Srbije! (VIDEO)

Predsedništvo SNS donelo je jednoglasnu odluku da kandidat te stranke na izborima za predsednika Srbije bude premijer Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić / Foto: P. Dimitrijević

Nebojša Stefanović je nakon sednice predsedništva SNS-a, koja je završena nešto posle 17 časova, izjavio da je Vučić dobio jednoglasnu podršku da bude kandidat te stranke na predsedničkim izborima, javlja RTS.

– Vučić, jednoglasno – rekao je Stefanović na pitanja prisutnih novinara.

Vučić je po izlasku iz sale, upitan da li je on kandidat, kratko rekao da će u saopštenju sve biti precizno navedeno.

– Ja sam uvek fer i odgovaram na svako vaše pitanje, ali bih vas sada zamolio da sačekate saopštenje – rekao je Vučić.

Nedugo potom, SNS je izdala saopštenje koje prenosimo u celosti:

“Predsedništvo Srpske napredne stranke na danas održanoj sednici donelo je Zaključak kojim:

1. Predsedništvo srpskih naprednjaka predlaže Glavnom odboru Stranke da za predsednika Republike Srbije, kao svog kandidata, istakne Aleksandra Vučića. Ta odluka doneta je jednoglasno.

2. Predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, obavezuje se da u najboljoj veri nastavi razgovore sa današnjim predsednikom Republike, Tomislavom Nikolićem, i pokuša da obezbedi puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u Republici Srbiji, u nameri da se Srbija odbrani od snaga prošlosti i obezbedi njen dalji napredak. Takođe, predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, dužan je da razgovara sa svim partnerima Srpske napredne stranke i pokuša da obezbedi široku narodnu podršku za pobedu na predstojećim izborima.

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj će biti doneta odluka, biće održana u petak, 17. februara 2017. godine, sa početkom u 17.30 časova, u Sava centru.”

Izbori za predsednika Srbije treba da budu raspisani početkom marta, što je 90 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku Tomislavu Nikoliću kome mandat ističe 31. maja.

Radomir Nikolić / Foto: P. Dimitrijević

Kako je “Alo!” saznao, za Vučićevu kandidaturu glasao je i Radomir Nikolić, sin aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je prethodno pitao Vučića da li je siguran da će pobediti u prvom krugu izbora. Kada je dobio pozitivan odgovor, odlučio je da glasa za njega.

Sednici, koja je počela oko 16 sati i održana iza zatvorenih vrata, pristustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Goran Knežević, Jadranka Joksimović, potpredsednici SNS-a Marko Đurić i Milenko Jovanov, zatim Bratislav Gašić, Radomir Nikolić i drugi.

Prethodno su premijer Vučić i predsednik Tomislav Nikolić razgovarali i u nedelju i u ponedeljak o predsedničkim izborima.

Kako je ranije danas objavio “Blic”, Vučić je Nikoliću na tim sastancima poručio da ga je “uvek podržavao”, ali da zbog njegovih rezultata i istraživanja javnog mnjenja postoji “značajan rizik da Srbija izgubi sve”.

– Vučić je rekao predsedniku da je spreman da nastavi saradnju s njim, ali u nekom drugom obliku – kaže sagovornik Blica.

Zorana Mihajlović / Foto: P. Dimitrijević

Palma: Dačić i ja ćemo podržati Vučića

Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije podržaće lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije na predstojećim predsedničkim izborima, izjavio je večeras za Tanjug predsednik JS Dragan Marković Palma.

Marković je rekao da je odluka Predsedništva SNS da kandiduje Vučića bila očekivana, jer je aktuelni premijer “najbolji kandidat”.

“I Dačić i ja smo rekli da, ako se ne kandiduje Vučić, da će se kandidovati Dačić, a da, ako neće on, onda ću ja. Pošto se kandidovao Vučić za predsednika Srbije, Dačić i ja, i naše partije, podržaće najboljeg kandidata”, poručio je Marković.

Vullin: Srbija sa Vučićem ima čemu da se nada

Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS, pozdravio je predlog Predsedništva te stranke da njen lider Aleksandar Vučić bude kandidat na izborima za šefa države, uz ocenu da je on garant stabilnosti i nacionalnih interesa.

“Vučić je čovek koga je Srbija izabrala da sledi”, izjavio je Vulin za Tanjug. On je radom i upornošću dokazao, ističe Vulin, da je promena na bolje moguća i da Srbija ima čemu da se nada.

“Njegov izbor garantovaće političku i ekonomsku stabilnost i nastavak politke očuvanja nacionalnih interesa Srbije”, kaže lider PS.

Prema njegovim rečima, Vučić će i ovom odlukom preuzeti najveći teret: “Ali, takvog ga znamo i na takvog smo ponosni”, kaže Vulin. PS u potpunosti podrzava kandidaturu Aleksandra Vučića i učestvovaće i u ovoj borbi za uspešnu i pravednu Srbiju, zaključio je Vulin.

Nikolić: Vučić i ja smo se dogovorili!

Prema istom izvoru, Vučić je još istakao da je “suviše velika važnost svega što je urađeno u proteklom periodu da bi sve tako olako zbog jednih predsedničkih izbora bilo izgubljeno”.

Vučić je, prema istom izvoru, rekao Nikoliću i da “ne može da dozvoli da se najgori prevaranti i lopuže vrate na vlast zahvaljujući sujeti i eventualnim tehničkim greškama nas dvojice”.

Tekstonska promena u vrhu susedne države, Tomislav Nikolić politički otpisan, budući šef vlade Dačić? S tim podnaslovom i naslovom “Vučić prelomio, želi biti predsednik Srbije” zagrebački Jutarnji list je preneo informaciju iz Beograda da je Predsedništvo SNS odlučilo da premijer Aleksandar Vučić bude kandidat te stranke za šefa države.

Vest je inače objavljena u svim elektronskim medijima u regionu, a u većini je zauzela udarno mesto.

Jutarnji list se još pita da li je plan da se istovremeno s predsedničkima raspišu i prevremeni parlamentarni izbori ili će Vučić jednostavno delegirati premijersku funkciju nekom svom odabraniku, kojega bi potvrdila postojeća parlamentarna većina.

Svi oni podsećaju na ranije danas datu izjavu predsednika Tomislava Nikolića da će građani večeras ili sutra od Vučića čuti ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima.

Mediji prenose i da je upitan da li postoji mogućnost da ne sarađuje sa Vučićem ako aktuelni premijer bude kandidat za predsednika, on odgovorio: “Ne postoji”.

Vest da je vrh vladajuće Srpske napredne stranke danas odlučio da kandiduje aktuelnog premijera Aleksandra Vučića kao kandidata na predsedničkim izborima koji će biti održani na proleće, velike svetske agencije prenele su večeras pod ocenom hitno.

Kandidat SNS suprotstaviće se kandidatima “rascepkane i razjedinjene opozicije”, navodi britanski Rojters i prognozira da bi izbori za šefa srpske države mogli da budu održani u aprilu.

Rojters ocenjuje i da će to biti ključni test popularnosti Vučića i njegovih ekonomskih reformi, koje je podržao MMF, kao i njegovih nastojanja da Srbiju i njenih 7,3 miliona stanovnika približi EU.

Jadranka Joksimović / Foto: P. Dimitrijević

Rojters citira reči ministra Stefanovića, za kojeg navodi da je ključni saveznik premijera, da je odluka o kandidaturi Vučića bila jednoglasna.

Britanska agencija takođe ističe da je SNS odlučila da ne podrži kandidaturu odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića, za kojeg navodi da je bivši ultranacionalista, koji je petogodišnji mandat započeo 2012.

Agencija Tass je takođe izvestila da je srpski premijer Aleksandar Vučić postao kandidat Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima u aprilu, prenoseći reči ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića. Ruska agencija takođe citira ministra Stefanovićada je odluka bila jednoglasna.

Tass je preneo i da je ranije danas srpski predsednik Tomislav Nikolić kazao da se neće kandidovati za drugi mandat.

Do sada je šest političara najavilo kandidaturu za predsednika Srbije. Predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac je rekla da će biti nezavisni kandidat i da će se zalagati da se iskoristi potencijal srpske dijaspore.

Kandidaturu su objavili i doskorašnji zaštitnik građana Saša Janković, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Dačić: Kandidatura Vučića jedino racionalna i logična

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić pozdravio je večeras odluku Predsedništva SNS da Aleksandar Vučić bude zajednički kandidat za predsednika Srbije.

“Ta odluka je najbolja za Srbiju, jedina racionalna i logična”, rekao je Dačić za Tanjug. “Njegovom pobedom kao zajedničkog kandidata garantuje se politička stabilnost Srbije u narednom periodu”, istakao je Dačić. On je dodao da je tim povodom za sutra zakazao sednicu Predsedništva SPS-a, a za subotu i sednicu Glavnog odbora.

Ljajić: Racionalan izbor

Vučeva pobeda je važna i zbog nastavka evropskih intergracija i zbog reformi, ocenio je večeras lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i istakao da će ta stranka podržati lidera SNS kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije. Ljajić je, u izjavi za Tanjug, rekao da je odluka Predsedništva SNS da kandiduje Vučića, logična i politički racionalna, jer, ističe, on jedini ima šanse da pobedi u prvom izbornom krugu.

“U takvoj smo situaciji da kandidat vladajuće kolicije mora da pobedi u prvom izbornom krugu, jer drugi dovodi tog kandidata u vrlo neizvesnu završnicu, pošto bi kandidat opozicije sasvim sigurno animirao celokupno biračko telo opozicionog političkog bloka”, rekao je Ljajić.

Obradović: Ovo je početak pada Vučićeve vlasti

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je odluka predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) da kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije početak njegovog pada s vlasti.

– Lično se radujem Vučićevoj kandidaturi jer je time ogolio totalitarnu crtu političkog sistema u Srbiji i svim građanima pokazao da mu je jedino stalo da po svaku cenu preuzmu svu vlast bez izuzetka. Sada je trenutak da ga u tome zaustavimo – naveo je on u saopštenju.

Obradović smatra i da današnja odluka SNS pokazuje da “Vučić i ta stranka ne znaju šta hoće jer su Vučića pre nekoliko meseci izabrali za predsednika vlade, a sada ga kandiduju za predsednika države”.

– Očito je da SNS izuzev Vučića nema niti jednu drugu političku ličnost koju može da kandiduje za predsednika države. To je veliki poraz vladajuće stranke – zaključio je Obradović.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker