U POSLEDNJIH MESEC DANA: Sateliti NASE detektovali 51 požar na teritoriji Braničevskog okruga

U poslednjih mesec dana na teritoriji Braničevskog okruga povećan je broj požara na otvorenom. Požari nastaju nakon što poljoprivredni proizvođači spaljulju rastinje i ostatke starih useva kako bi pripremili zemljšte za nove.

Detektovani požari na teritoriji Braničevsko okruga u poslednjih mesec dana

Sateliti NASA-e, koji prate stanje požara u svetu, na teritoriji okruga detektovali su u poslednjih mesec dana 51 požar.  Kako pokazuju ovi satelitski podaci požari su mahom bili na otvorenom.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog opasnosti širenja požara koji mogu da ugroze živote i zdravlje drugih ljudi, da nanesu štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.

– Kazna za ove prekršaje je za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, kao i obaveza lica koje je izazvalo požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja. Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara – podsećaju u MUP-u.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker