MEĐUNARODNO PRIJATELJSTVO U VELIKOM GRADIŠTU: Inicijativa za formiranje Rumunsko-Srpske privredne komore

Na simpozijumu je konstatovano da je potrebna veća saradnja susednih zemalja u cilju poboljšanja ekonomije u regionu, a ukazano je i na probleme sa kojima se oni susreću.

Veliko Gradište je u petak bilo mesto na kojem su se okupili privrednici malih i srednjih preduzeća iz naše zemlje i Rumunije kako bi pokrenuli inicijativu za formiranje bilateralne Rumunsko–Srpske privredne komore.

Rumunija kao najveća susedna zemlja predstavlja značajnog spoljno-trgovinskog partnera naše zemlje, a, inicijativa za formiranje bilateralne komore Srbije i Rumunije predstavlja prvi korak ka boljoj saradnji privrednika manjih i srednjih preduzeća iz obe zemlje, smatra organizator simpozijuma Živoslav Lazić.

– Svima je interes da žive bolje, a živeti se bolje može samo ako se zarađuje više. Mislim da je oslanjanje na komšije uvek zdravije nego na nekoga ko je daleko. Mislim da potencijal u trgovini i opšte u privrednoj razmeni između Rumunije i Srbije nije ni blizu iskorišten -, rekao je Živoslav Lazić.

Živoslav Lazić

Jon Magda privrednik iz Alibunara koji posluje u obe zemlje smatra da je takav potez ohrabrujući: – Privednici iz Srbije sa privednicima iz Rumunije veoma malo se poznaju, i veoma malo znaju o mogućnostima saradnje dveju država. I, ja sam ovde na ovom simpozijumu došao da bi neka dobra i pozitivna iskustva svima njima ukazao -, rekao je Jon Magda.

Jon Magda

Nebojša Đinović iz Velike Plane je među prvima iz Srbije izvozio seme paprike u Rumuniju, međutim, pre dve godine naišao je na problem: – Odjednom je pronađen neki Zakon koji Srbija ne ispunjava i ja sam obio mnoge pragove u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu i  Ministarstvu poljoprivrede u Bukureštu i razne privredne subjekte, međutim, do rešenja te situacije još uvek se nije došlo -, kazao nam je Nebojša Đinović.

Nebojša Đinović

Prema podacima koje je iznela Privredna komora Srbije za 2017. godinu, robna razmena između Srbije i Rumunije iznosi milijardu i trista dolara. Formiranjem zajedničke privredne komore Srbije i Rumunije ova razmena bi bila na još većem nivou.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker