GRAĐANI U ŠOKU, TRAŽE ODGOVORE: Kinezi grade rafineriju nafte u Smederevu, vrednu 2,6 milijardi dolara?

Zajednica građana “Slobodan grad Smederevo” zatražila je od nadležnih da bez odlaganja pruže dodatne informacije nakon vesti da bi u Smederevu trebalo da se gradi rafinerija nafte, vredna 2,6 milijardi dolara.

Foto: Pixabay

„S obzirom na to da je reč o investiciji koja bi mogla da prouzrokuje veliko zagađenje životne sredine, a Smederevo već spada u red najzagađenijih gradova, građani žele da znaju da li je izgradnja rafinerije nafte u Smederevu projekat koji podržava Vlada Srbije, koja institucija je donela odluku da se rafinerija gradi baš u Smederevu i koja kompanija je investitor gradnje“, navedeno je u saopštenju.

Zajednica građana Smedereva pita i ko su „predstavnici kineskih investitora“ zainteresavnih za gradnju rafinerije, koji su bili na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta sa saradnju sa Rusijom i Kinom kojim je predsedavao Tomislav Nikolić, te da li su tom sastanku prisustvovali i predstavnici Grada Smedereva.

Dodali su i pitanje koje će kompanije iz Nemačke i SAD učestvovati u proizvodnji opreme za rafineriju i na kojoj tačno loakciji će se gradititi.

„Zajednica okupljena oko grupe ‘Slobodan grad Smederevo’ koja na Fejsbuku okuplja više od 20.000 članova, insistiraće na odgovorima iz dana u dan, a ukoliko oni izostanu, svoja prava tražićemo svim legitimnim načinima građanske borbe”, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, predstavnici kineskih investitora iskazali su spremnost da, nakon dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa realizacijom projekta od aprila 2021. godine, a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi četiri godine, saopšteno je iz Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom.

Foto: knsrk.gov.rs

Nacionalni savet to je saopštio posle sastanka koji je održan u njegovom sedištu. Sastali su se predstavnici Radne grupe i kineskih investitora, a predsedavao je Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali i Ivica Kojić, šef kabineta predsednika Srbije i Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

„Sastanak je usledio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima infrastrukturnih javnih preduzeća Republike Srbije. Planirano je da rafinerija bude izgrađena na mestu gde je nekada već bila predviđena izgradnja rafinerije“, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Kako se dodaje u saopštenju, „u rafineriji bi se proizvodio EURO 6 a emisija štetnih gasova bila bi nula. U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država“.

(Tpknews.com/N1/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker