UPK: Da bi se sprečio kolaps potrebno je da država što pre uvede policijski čas!

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zahteva donošenje strožih i sveobuhvatnijih restriktivnih mera u trajanju od najmanje dve do četiri nedelje, „kako bi se omogućilo zdravstvenom sistemu da predahne i spreči preteći kolaps“.

Foto: Ilustracija

U saopštenju te organizacije navodi se da rigoroznije mere treba da obuhvate javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u javnom prostoru, ali i održavanje javnih manifestacija, okupljanje na javnim površinama i ulazak putnika u Srbiju.

Iako u UPK pozdravljaju najavljeno ograničenje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 21 čas, te mere ipak smatraju „nedovoljnim“, a sumnjaju i u efikasnost sprovođenja mera kao i u transparentnu komunikaciju.

„Paralelno sa ovim novim merama koje se moraju doneti odmah, zahtevamo da država obezbedi da se inspekcijske službe maksimalno angažuju na identifikovanju pravnih subjekata i pojedinaca koji bahato, kršeći mere koje su već na snazi, mesecima ugrožavaju stanovništvo i društvo u celini“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjuju i da ekonomija koja bi zavisila od dvonedeljnog zatvaranja restorana, kafića i klubova „teško da se može nazvati najboljom u Evropi“.

„Zdravlje i životi ljudi direktno zavise od pravovremenog donošenja i striktne primene mera koje država ima obavezu da obezbedi po najvišem mogućem prioritetu, uz angažovanje svih postojećih i mnogih potencijalnih ljudskih resursa. Zapošljavanje i angažovanje na adekvatnim poslovima svih nezaposlenih lekara je mera koja je potrebna svima“, dodaje se u saopštenju.

UPK ocenjuje i da je potvrđena njihova teza da Krizni štab ne predstavlja stručno već političko telo, s obzirom da njegovi članovi nisu smeli jasno da saopšte javnosti svoje zaključke, te je samim tim i njegovo postojanje obesmišljeno.

„Još jednom pozivamo Vladu Srbije da vrati borbu protiv zaraznih bolesti u zakonski okvir u smislu vraćanja nadležnosti Republičkoj stručnoj komisiji“, saopštio je UPK.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker