VLADA NIJE ISPUNILA DOGOVOR: Poljoprivrednici Stiga prodefilovali traktorima kroz Požarevac

Poljoprivrednici Stiga i Banata jutros su protesnom vožnjom traktorima kroz grad Požarevac i banatska sela izrazili nezadovoljstvo niskim cenama žitarica. Oni zahtevaju od Vlade da uredi tržište i podsećaju da se od majskih pregovora, ništa nije promenilo.

Foto: Screenshot

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig“ kaže da je ovo protestna vožnja kojom skreću pažnju na svoje probleme.

– U maju smo imali razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede o cenama žitarica, i ništa se nije desilo. Za 100 litara nafte, koja nam je potrebna kao input za obradu zemljišta, potrebno je 1.500 kilograma kukuruza. To nikada nije bilo tako. Kada se sve sabere, svi su zaradili osim nas koji se bavimo primarnom proizvodnjom – , dodaje Savić.

Na pitanje da li očekuje reakciju Ministarstva nakon ove protestne vožnje, Savić kaže da ne očekuje ništa, jer “da su hteli, reagovali bi do sada”, te dodaje da za sada nisu planirane blokade, a da će se u dogovoru sa ostalim poljoprivrednicima planirati sledeći koraci.

– Svi silosi su nam puni. Obustavili smo žetvu jer nemamo više gde da stavimo proizvode. Mi se vrtimo u krug. Dokle god imamo snage borićemo se. Rezultati naše borbe su veoma mali, ali mi drugi način nemamo. Moje pitanje je: Šta se radi sa viškovima i ko pravi monopole? – , pita Savić.

Predsednik Udruženja “Složni pidikanci” (nadimak meštana Bavaništa) Jovan Jovanov rekao je da su vožnju kroz sela Banata započeli u 8:00 i da je to samo znak upozorenja Vladi Srbije da ispuni uslove iz sporazuma koji je potpisan u maju ove godine.

– Tražimo, kako je i dogovoreno u maju, da se reguliše tržište žitarica jer su cene niže nego na berzama u okolnim zemljama, da dizel sledeće godine na pumpama košta po ceni bez akcize, a ne da platimo punu cenu na pumpi, pa da čekamo povraćaj 50 dinara tog poreza jer nije tako dogovoreno – , rekao je Jovanov za Betu.

Dodao je da su ove godine subvencije po hektaru povećane na 18.000 dinara, a da se nagoveštava mogućnost da 2024. godine budu, minimalno 12.000 dinara.

On je rekao da država planira i da premija za mleko 2024. godine bude minimalno 15 dinara po litru, a da je ove godine bila 19 dinara.

Jovanov je rekao da neće slati novi zahtev Vladi Srbije za ispunjenje dogovora iz maja, ali da će biti ostavljen rok, možda do 15. novembra, da prihvati zahteve.

Naveo je da ni tvrdnja ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković o plaćenim dugovima prema poljoprivrednicima nije uverljiva jer “na terenu” ima dosta poljoprivrednika koji tvrde da im nisu isplaćena potraživanja.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker