POČELO PUCANJE ITALIJE: Di Majo poziva na Matarelin opoziv zbog “izdaje države” a, Italijane na dizanje revolucije! (VIDEO)

Predsednik Italije Serđo Matarela dao je mandat za formiranje vlade Karlu Kotareliju, bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda, poznatom po nadimku Gospodin Makazice i neuspešnom radu!

Mandatar za sastav nove vlade Italije izjavio je da će “vrlo brzo” sastaviti kabinet koji treba da državu vodi do prevremenih izbora koji bi bili održani posle avgusta.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Italije Serđa Matarelu zbog “izdaje države” jer je odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije.

“Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU”, rekao je Di Majo.

Lider Pokreta pet zvezdica rekao je da želi da “ova institucionalna kriza bude izvedena pred parlament, a predsednik ispitan” i dodao da bi se u tome pozvali na član 90 ustava.

Prema tom članu svi članovi parlamenta glasali bi o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav.

Ukoliko bi prosta većina njih glasala za to, Ustavni sud bi onda bio pozvan da odluči o tome da li da smeni Matarelu ili ne.

“Prvo bi trebalo da aktiviramo član 90 i onda imamo izbore jer je neophodno da se kriza iznese pred parlament”, rekao je Di Majo.

Di Majo je prethodno rekao da je odluka italijanskog predsednika da odbaci predlog Paola Savone za ministra ekonomije neshvatljiva.

“U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, pod istragom za korupciju i da budeš ministar…… Ali ako kritikuješ Evropu ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava”, napisao je Di Majo na svom Fejsbuku.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo pozvao je Italijane da na Dan Republike u subotu 2. juna, sa dizanjem revolucije i pohod na Rim!

Mandatar Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga za sever i Pokret pet zvezdica.

M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker