ZNAJU KAKO DA POTROŠE: U Veliko Gradište, iz evropske kase do sada se slilo 12 miliona evra!

U Veliko Gradište, iz evropske kase do sada se slilo 12 miliona evra. Idu iz projekta u projekat i iz opštine kažu da već znaju šta će dalje.

Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Veliko Gradište

“Imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju za unapređenje komunalne infrastrukture, rešavanje vodosnabdevanja na celoj teritoriji opštine”, kaže Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Veliko Gradište.

Takva iskustva satkana su u Vodič o IPA fondovima, dragocen za mnoge koji tek otkrivaju njihov značaj. Za početak, mora da se misli unapred, pa institucije uveliko popunjavaju upitnike i predlažu prioritete za IPU 3, sledeći finansijski ciklus do 2027. godine. Još se, međutim, ne zna kako će biti deljena.

“Predviđamo povećanje sredstava za nekih 20 odsto, to je za sada još predlog, zato što smatramo da je potrebno i više novca da bi se sprovodile reforme”, navodi šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

“Ono što je bitno, to je da znamo da nam stoji novac na raspolaganju, da moramo da jačamo kapacitete posebno na lokalu, da ne tražimo iz budžeta ono što ne mora da bude finansirano iz budžeta jer postoje evropski fondovi”, poručuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

A od toga kako ih sprovodimo, prema najavama, zavisiće i koliko ćemo novca dobiti. Do sada smo računali na 200 miliona evra godišnje.

“To po meni možda i nije dobro rešenje, ne postoji neka predvidivost planiranja sredstava, jer nije isto ako Srbija sada planira godišnje oko 200 miliona evra, nije isto ako se planira 200 ili 300 odsto. Kompleksan je proces i zahteva određenu vrstu predvidivosti”, smatra Ognjen Mirić, stručnjak za IPA fondove.

A ta predvidivost ne manjka Velikom Gradištu, još manje Golupcu, jer oni znaju kako da pametno troše evropske pare.

(RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker