PO ŠESTI PUT: Festival muzičkog filma u Požarevcu

U okviru letnjeg programa požarevačkog Centra za kulturu „Pod sjajem zvezda“ u vremenu od 10 do 15 jula održava se 6. po redu Festival mizičkog filma(FEMUF) u kojem će biti prikazano šest filma sa muzičkom tematikom. Pre svake projekcije filma biće održan mini koncert nekog izvođača filmske muzike.

Predrag Paunović sa bendom

Prvog dana FEMUF-a, pre prikazivanja filma „Dženis Džoplin-mala plava devojka, prisutne je svojim nastupom oduševila poznata srpska glumica i pevačica, Ana Sofrenović. Sutradan je prikazan film „BIX“ a svoj mini koncert imali su profesor muzike Ilija Rajković i Vladimir Jevremović.

U sredu je prikazan film „Zonda-folklore argentino“, a pre njegovog prikazivanja kvintet na čelu sa upravnicom požarevačkog simfonijskog orkestra „Gvardia“, Teodorom Dimitrijevićem intrepetirao je nekoliko kompozicija sa tematikom filmske muzike, koji su se gledaocima FEMUF-a predstavili i u četvrtak pre prikazivanja filma „GIME DANGER“, kao što će to učiniti i večaras(petak) pre projekcije filma „Soul Boys of the Wesrern World“. Festival će se završiti prikazivanjem filma „Miles Ahead“. Pre završne projekcije u svom pedesetominutnom koncertu predstaviće se poznati džez saksofonista koji je postao master na prestižnom američkom muzičkom koledžu, Predrag Paunović sa svojim gostima.

Ana Sofenović

Festival je pokrenut 2012. godine sa ciljem da promoviše filmske i muzičke vrednosti, uz edukaciju mladih ljudi i upućivanje na prave vrednosti i kulturološke i umetničke pojave u oblasti muzike i kinematografije.

Nudi kvalitetnu zabavu kroz vrhunske sadržaje koji vizuelno dočaravaju različite muzičke pravce (klasika, džez, rokenrol, pop, pank…). FEMUF nudi i mogućnost upoznavanja sa tendencijama u oblasti mjuzikla, filmovanim biografijama muzičkih ikona, snimcima koncerata najvećih svetskih rok grupa.

Kvintet

Festival je revijalnog karaktera. Održava se jednom godišnje, sredinom jula, u sklopu Letnjeg programa Centra za kulturu Požarevac, kao „Open Air Cinema“.

Načelno, trajanje festivala je šest dana, a za to vreme se prikaže između 6 i 10 igranih i dokumentarnih filmova.

Prateći program sadrži koncerte istaknutih domaćih bendova, uz povremeno gostovanje bendova iz inostranstva. FEMUF predstavlja jedan fleksibilni koncept koji donosi čitavu lepezu žanrovskih pristupa muzici i muzičarima koji su ostavili neizbrisiv trag.

Ilija Radulović

Finansijsku podršku festivalu od početka pruža Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker