SVETI ILIJA POTOPIO ŽAGUBICU: Voda se povlači, spaseno oko 300 osoba, nema povređenih ni stradalih (VIDEO)

Nakon potopa koji je danas oko pola deset pogodio opštinu Žagubica, došlo je do izlivanja reke Tisnice, koja je potopila deo Žagubice.

Foto: Facebook

– Pripadnici Sektora za vanredne situacije u ovom trenutku vrše crpljenje vode na više lokacija na teritoriji opštine Žagubica, a voda se na ugroženom području povukla u korito reke Tisnice – stoji u saopštenju Sektora za vanredne situacije.

Usled obilnih padavina koje su zadesile region opštine Žagubica, danas je došlo do izlivanja reke Tisnice, zbog čega je na snazi vanredna situacija na delu teritorije opštine Žagubica, odnosno za naselja Žagubica, Suvi Do, Izvarica, Ribare, Krepoljin, Vukovac, Milatovac i Jošanicu.

„Ističemo da nema povređenih niti stradalih građana. Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasili su 60 osoba iz ugroženih domaćinstava u koje je ušla voda, dok je upravo završena evakuacija još 240 osoba. U ovom trenutku više nema opasnosti po stanovništvo, a voda se povlači“, kaže Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Na crpljenju vode u ovom trenutku su angažovana 24 vatrogasca-spasioca sa sedam vozila,  šest čamaca i četiri pumpe za crpljenje vode, navodi Marić u izjavi za medije.

Prema rečima očevidaca, izlila se reka, bolje rečeno potok, Tisnica koja je neverovatnom brzinom  nadošla sinoćnjim kišama koja je zahvatila Žagubicu i brda iznad nje, odakle ova rečica izvire i teče sve do Mlave, u blizini motela Vrela, gde se i uliva.

– Prava katastova odvila se bukvalno u dva minuta. Stajao sam na terasi kada sam iz pravca Vrela začuo neverovatan huk. Ubrzo, pred mojim očima slila se vodena stihija noseći sve pred sobom. Ogromna voda slivala se prema centru Žagubice, noseći automobile, stabla drveća i poneku životunju, među njima i jednu kravu koja se utopila. Bilo je strašno. Ljudi su bili u panici ne znajući šta ih je snašlo. – priča ovaj meštanin Žagubice ne želići da mu se spominje ime.

Prema svemu sudeći materijalna šteta je ogromna, a prema rečima meštana ona je mogla da bude manja da se korito Tisnice ranije regulisalo. – Tisnica nas je kaznila zbog našeg nehajnog odnosa prema njoj. Nije regulisana svo ovo vreme jer smo se nadali da neće da podivlja. Ipak, ona je to uradila i napravila ogromnu štetu. Podavila je dosta sitne i poneku krupnu životinju. Stradale su svinje, prasići, ovce, jaganjci i mnogo živine. Ni kućni ljubimci nisu bolje prošli. Ovo je opomena za opštinsko rukovodstvo da se uzme u pamet i da nakon saniranja nezapamćene poplave krenu u regulisanju Tisnicie – pričaju meštani Žagubice koje smo kontaktirali.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker