NESTALO 40 VAGONA PŠENICE: Direktor ojadio Zemljoradničku zadrugu Klenje!

U sklopu Zemljoradničke zadruge Klenje, u opštini Golubac nalazi se mlin koji ne radi od septembra 2020. godine, i silosi koji su takođe od septembra prazni iako bi trebalo da bude na čuvanju 40 vagona pšenice koju su poljoprivredni proizvođaci iz Klenja i okoline donosili na čuvanje.

Levo direktora ZZ Klenje Momčilo Nastasijević, desno Milan Krkobabić/Foto: Screenshot YouTube/Sat TV

Zbog nesavesnog poslovanja direktora ZZ Klenje Momčila Nastasijevića, poljoprivredni proizvođači ne mogu da naplate svoju pšenicu za koju imaju urednu dokumentaciju jer je pšenica po direktorovom nalogu prodata a novac nije isplaćen poljoprivrednim proizvođačima.

Ošteceni seljaći ne znaju kome da se obrate i od koga da traže novac, na silosima je kapija zaključana a portiri ne daju nikakve informacije.

Nisu samo seljaci ostećeni, već i radnici ZZ Klenje koji nisu primili plate za jun 2020. godinu, razliku do minimalne zarade za jul i avgust, jedino što su dobili od države po 18.000 dinara plate za septembar, oktobar, novembar i decembar 2020 godine. Takođe, radnici na ime putnih troškova nisu dobili ni dinar od marta 2020. godine, dok je direktor dobijao od 20.000 do 25.000 dinara svakog meseca.

Pored toga, radnici su godinama unazad primali platu ispod iznosa minimalne zarade zakonom propisane npr. 2019. godine čistaciča je primala 13.000 dinara, portiri 15.000 dinara a radnici u silosu 17.000 dinara i taj novac je isplaćivan na ruke a ne na račune u banci. Od 2015. godine radnici su bili prisiljeni da potpisuju da se slažu da im plata bude manja od minimalca jer firma ne ostvaruje finansijski plan a ko ne potpiše, ne bi dobio platu. Naravno, direktor sebi nije smanjivao platu a firma je gubila mušterije i poslovne saradnike zbog njegovog bahatog ponašanja.

Iako nisu dobijali platu ni putne troškove, radnici su dolazili na posao a 15. decembra 2020. godine u prostorijama upravne zgrade silosa i mlina direktor je pred svim radnicima rekao da zbog toga što nema posla i što treba da bude što manjeg okupljanja zbog pandemije covida-19, radnici treba do nove godine da iskoriste godišnje odmore i da će radnica iz knjigovođstva da obračuna koliko ko od radnika ima dana od godišnjeg odmora.

Umesto rešenja za odmor radnici su 21. decembra 2020. godine na kućne adrese dobili upozorenje na povredu radne obaveze, jer su odsustvovali s posla od 16 do 21. decembra 2020. godine, tj 3 radna dana, a kad su pismenim putem tražili svoje godišnje odmore, nisu dobili odgovor.

Od početka 2021. godine radnici su ostali i bez zdravstvene zaštite jer zdravstvene knjižice nisu overene. Tek 10. marta 2021. godine direktor je na kućne adrese sedmorici radnika poslao rešenja o otkazu ugovora o radu u kojima ih obaveštava da im je radni odnos prestao 21. decembra 2020. godine, znači skoro tri meseca ranije.

Sedmoro radnika je dobilo otkaze jer tri dana nisu išli na posao u prostorije gde nije bilo grejanja i gde je voda hemijski neispravna, a da mesecima nisu primili platu a uskraćeno im je pravo da dobiju nadoknadu sa zavoda za zapošljavanje dok je direktor svoju suprugu proglasio za tehnološki višak a sebi sredio invalidsku penziju. U silosu i mlinu su ostali da rade portiri a u knjigovođsvu samo blagajnica.

A ovako je bilo 2017. godine:

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker