NEMA VIŠE BUREKA NA ŠALTERU: Gradištanski opštinski službenici ubuduće mora da se ponašaju u skladu sa kodeksom!

Šalterski službenici u opštini Velikog Gradišta, u matičnim uredima ili imovinskim službama ubuduće će prema strankama morati da se ophode u skladu s kodeksom ponašanja.

Na taj način građani će biti pošteđeni masnih bureka po radnim stolovima, ali i zamandaljenih šaltera po isteku pauze. Svi treba da zaborave nedolično obraćanje i nepoštovanje kako između kolega, tako i onih koji su pokucali na njihova vrata.

Opštinari u Velikom Gradištu bi trebalo da donesu svoj kodeks ponašanja službenika i nameštenika u kojem treba da predvide pravila u skladu sa svojim prioritetima, potrebama, običajima i dosadašnjom praksom. Sam nacrt ovaj nacrt treba da pripremi opštinska uprava uz konsultacije sa drugim organima, službama i organizacijama ukoliko oni postoje, a potom taj akt treba da predlože na usvajanje skupštini opštine.

U kodeksu ponašanja službenika i nameštenika postoje dve vrste pravila. Prva su prvenstveno zasnovana na načelu zakonitosti, nepristrasnosti ili objektivnosti, ali obuhvataju i niz drugih načela i pravila koja su definisana drugim posebnim zakonima, kao što su zakoni o zaštiti podataka o ličnosti ili o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Međutim, ključna pravila su, ipak, ona koja definišu konkretno ponašanje službenika u odnosu prema strankama, saradnicima i organizaciji, odnosno jedinici lokalne samouprave, koja nisu definisana nijednim zakonom ili podzakonskim propisom.

Pod tim pravilima podrazumevamo ona koja utiču na podizanje ugleda lokalnih samouprava. S obzirom na to da je ovaj kodeks namenjen i građanima, on mora da bude lako čitljiv i razumljiv dokument koji treba da sadrži jasne smernice o tome kakvo postupanje i ponašanje službenika i nameštenika imaju pravo da očekuju u pitanjima koja se odnose na njihova prava, interese i obaveze.

Tipičan primer ponašanja koji su definisani Modelom kodeksa, kao su što su pravila poštovanja drugih i učtivost službenika, standard poslovne komunikacije, pravila u vezi sa slanjem podnesaka i elektronske komunikacije, standarde odevanja na radnom mestu, urednost radnih prostorija i slično.

Sve to podrazumeva ljubazno i kooperativno ponašanje od strane službenika, definisane rokove za odgovaranje na poruke primljene od građana, pismeno izvinjenje u slučaju greške službenika, a, sa druge strane, treba da reguliše međusobni odnos službenika, standarde odevanja na radnom mestu, urednost službenih prostorija i poštovanje radnog vremena.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker