BAUWESEN GRADI: Požarevac uskoro dobija najsavremeniji reciklažni centar za 50.000 tona smeća

Kod gradske deponije „Jeremijino polje“ u Požarevcu, gradi se reciklažni centar komunalnog otpada, koji treba da se završe do 15. decembra.

Foto: Promo

On će zauzeti površinu od jednog hektara i imaće 11 objekata, neophodnih za sortiranje i baliranje otpada, koji će se potom odvoziti na regionalnu deponiju u Lapovo. Prema rečima Miodraga Mutavdžića, predstavnika firme „Beohidro“ koja obavlja stručni nadzor, završeno je oko 65 odsto radova, nakon kojih će krenuti montiranje opreme.

– Tokom prve godine rada, ovde će se obavljati reciklaža oko 40.000 tona otpada, a naredne godine ta količina povećaće se na 50.000 tona – rekao je Mutavdžić.

On je dodao da se u Srbiji prikuplja oko 65 odsto otpada, dok je recikalaža još uvek u začetku.

– Reciklažni centar počeće sa radom naredne godine i u njemu će raditi 20 ljudi. Uskoro sledi sastanak sa čelnicima opština Veliko Gradište i Golubac radi dogovora, jer će i oni biti korisnici ovih objekata – rekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

On je dodao da će se, nakon izgradnje reciklažnog centra, obaviti sanacija i rekultivacija postojeće deponije „Jeremijino polje“, koja već godinama radi samo uz privremene dozvole. Osim iz gradskih naselja, prikupljanje otpada obavljaće se i u selima, a svi građani dobiće tipske kontejnere za razdvajanje otpada po vrstama.

CENA 200 MILIONA

Izgradnja reciklažnog centra i transfer stanice, koju izvodi firma „Bauwesen“ iz Lazarevca, košta 200 miliona dinara i tu sumu obezbeđuje grad Požarevac, iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker