VUČIĆ UGOVORIO SA LAVROVOM: Zbog Hrvatske blokade poglavlja 26, novi „migovi“ 1. marta sleću u Srbiju!

„Migovi“ iz Rusije stižu u Srbiju 1. marta naredne godine, ugovorio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom!

Vučić se sve dogovorio sa Lavrovom

Premijer Srbije kazao je da je danas u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da danas neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dpogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a ovaj put je i kancelarka Angela Merkel, ukazala da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Tako da će Premijer Vučić u znak protesta otputovati 21. decembra u Moskvu i sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom potpisati ugovor o isporuci šest aviona „mig 29”.

– Pregovori o jačanju odbrambene sposobnosti Srbije i tehničkom opremanju njene vojske trajali su duže od godinu dana i završeni su uspešno. Sa šest novih letelica uz dva helikoptera tipa „Mi-17“, koje smo već kupili, naša zemlja će postati respektabilan faktor u regionu i obezbediti da nikome ne padne na pamet da nas bezbednosno ugrozi – kaže izvor iz Vlade Srbije.

Osim o ovim „migovima”, Vučić je sa gostom iz Rusije razgovarao i o drugim važnim temama, a Lavrov je preneo premijeru i da se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije, pa ni u predsedničke izbore, niti će protežirati bilo kojeg kandidata. Lavrov je saopštio da je Rusija uvek spremna da nađe „balans u zajedničkim interesima”. Ruski šef diplomatije je Vučiću preneo i pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, posebno ceneći lične napore srpskog premijera u saradnji sa Rusijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama u cilju daljeg privrednog rasta i razvoja dveju zemalja.

– Vašu ubedljivu pobedu na izborima početkom ove godine doživljavamo kao ubedljivu podršku naroda Srbije kursu koji sprovodite, uključujući i kurs u pravcu razvoja prijateljskih odnosa sa Rusijom – rekao je Lavrov.

Šest novih lovaca čuvaće nebo Srbije

Navodeći da je Vučić ukazao na neke pozitivne tendencije u razvoju ekonomskih odnosa, Lavrov je rekao i da se posle prošlogodišnjeg pada ove godine uočava ne mnogo veliki, ali stalan rast.

Premijer Vučić, koji je Lavrovu poželeo toplu dobrodošlicu na ruskom jeziku, rekao je da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini. On je naveo da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle, a jedna od tema bila je i naredna poseta premijera Rusije Srbiji.

– Pre svega želim da vam kažem – dobro došli u Srbiju, u Beograd. Nadam se da ćete se ovde osećati kao kod kuće. Lično sam uveren da ćemo zajedno ostvariti ekonomske rezultate na veoma visokom nivou, povećati međusobnu razmenu i istovremeno očuvati veoma dobre političke odnose – rekao je Vučić Lavrovu na ruskom jeziku i dodao da je to „naš zajednički zadatak”.

Nikolić odlikovao Lavrova

Dobar deo razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa ruskim ministrom ticao se Kosova i Metohije i očuvanja srpske kulturne baštine. Nikolić je istakao da srpske crkve i manastire teško mogu čuvati oni koji su ih rušili, a Lavrov je odgovorio da zna da Albanci koče formiranje Zajednice srpskih opština na KiM. Nikolić je Lavrovui uručio Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dveju zemalja. Šef ruske diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je dobio to počasno odlikovanje koje, kako je rekao, predstavlja veliku čast za njega i ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker